Jubilarissen verrast tijdens jaarvergadering Sint Margaretha gilde

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Tijdens de jaarvergadering van Sint Margaretha gilde zijn Ed Vincent, en Theo de jong herkozen in het bestuur voor een periode van 3 jaar. Ook werden de jubilarissen van het afgelopen jaar verrast met een fotoboek van de teerdag. Dit waren Henk Althuizen, Jack van Duuren, Jos Biemans, Gerard van Ganzenwinkel, Martin Wich en Ton Swinkels.

Het is ook een oude traditie dat het gildelied wordt gezongen met ondersteuning van een trom, zoals dat ook deze avond gebeurde, en ook het roggebrood met zult liet zich goed smaken. Het programma voor het komend jaar werd doorgenomen en enkele belangrijke datums zijn: 26 maart t/m 1 april offergelden ophalen. Zondag 29 april Laarbeeks koning schieten voor de 5 gildes en jeugd; 2 april teerdag sint Margaretha gilde; 20 mei vlooienmarkt en zaterdag 18 en zondag 19 augustus het Aarles gildeweekend.

Na een lange zit kon de vergadering om 23.00 uur worden afgesloten met een christelijke groet, en was het tijd voor de gildebroeders om nog wat na te kletsen over de avond.

Offergelden
Zoals de inwoners van Aarle-Rixtel weten, komen de gildebroeders elk jaar aan de deur om een bijdrage te vragen. Ook dit jaar heeft het Sint Margaretha gilde, oftewel de Rode schut, van burgemeester en wethouders toestemming gekregen om rond te gaan voor het zogenaamd 'offergeld'. Vaak wordt er in de gemeenschap een beroep op het gilde gedaan, dan staat het gilde klaar om te begeleiden, op te luisteren of om een vendelhulde te brengen. Zij besteden het opgehaalde geld goed. Een gilde wil tradities in stand houden en om vele attributen en gebruiken die het gilde rijk is te handhaven, is er geld nodig. Ook het onderhoud van de trommen, vendels, uniformen, zilver, etc. kost veel geld. Vandaar deze oproep aan de Aarle-Rixtelse bevolking die de 'Rode Schut 'een warm hart toedraagt. Stel de gildebroeders die bij u aan de deur komen niet teleur, en doe een duit in het 'Rode zakje'. Zij komen in de week van 26 maart tot en met 1 april bij u langs. Inwoners van Aarle-Rixtel al bij voorbaat hartelijk dank voor uw gulle gave.