Harrie van den Berg tussen de vele fietsen in de werkplaats
Harrie van den Berg tussen de vele fietsen in de werkplaats Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Twee noodkreten van de Stichting Leergeld

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Stichting Leergeld Gemert e.o. bestrijkt drie Gemeenten: Gemert-Bakel, Boekel, en Laarbeek. De stichting ondersteunt kinderen van minder draagkrachtige ouders. DeMooiLaarbeekKrant spreekt met twee bevlogen vrijwilligers: Ton Valckx uit Gemert, voorzitter en Harrie van den Berg uit Lieshout, fietsenmaker. Allebei hebben ze een prangende vraag om hulp. Plaats van handeling? De onlangs gehuurde ruimte voor het fietsenproject, Beekerheide no. 6 te Beek en Donk.

Stichting Leergeld
"Het gebied dat onze stichting bestrijkt telt 60.000 inwoners", vertelt de voorzitter. "Wij ondersteunen kinderen van minder draagkrachtige ouders. Het gaat door merg en been als je ziet, dat een kind niet bij een club kan, geen zwemles kan halen, niet mee kan op schoolreisje, zelfs geen fatsoenlijke fiets heeft, omdat ouders dat, om wat voor reden dan ook, niet kunnen betalen. Als kind heb je daar zelf niet voor gekozen! Eén op de negen kinderen zit met dat probleem en voelt zich buiten gesloten. Onze stichting biedt, na een zorgvuldige procedure, hulp. Anoniem en in natura."

Taboe
"Op armoede rust een taboe", zucht de voorzitter. "Daardoor is het moeilijk om in contact te komen met onze doelgroep. We doen onze uiterste best om meer bekendheid te krijgen. We geven voorlichting aan leerkrachten, we hebben een website, we verspreiden folders, we hebben contact met buurtverenigingen, sportverenigingen, …"

Help ons helpen!
"Toch blijven nog 1000 gevallen in ons gebied 'onder de radar' ! We denken, éénoudergezinnen, of gezinnen met één, laag inkomen. Bent u zelf in deze situatie terecht gekomen, of kent u iemand? Schroom niet en neem contact op met onze stichting. Wij kunnen op veel manieren hulp bieden; met kleding, contributie sportvereniging, een computer voor school, een fiets, of…"

Het fietsenproject
Harrie van de Berg uit Lieshout is daarvan de voortrekker. Z'n hele leven was hij beroepsmatig bezig met het repareren van fietsen, totdat hij onvrijwillig, zonder werk kwam. "Ik ben een ouderwetse fietsenmaker", zegt Harrie. "Ik heb een gruwelijke hekel aan weggooien. Ik kijk altijd of er nog gerepareerd kan worden." Wie in Lieshout, ooit in het werkplaatsje van Harrie is geweest, weet dat. Z'n hele werkplaats zit propvol met onderdelen die nog prima bruikbaar zijn. "Ook de fietsen die ik opknapte voor de Stichting Leergeld stonden bij mij thuis.", vertelt Harrie. "Je snapt, dat ik dolblij ben met dit nieuwe onderkomen! Alle problemen zijn nog niet opgelost", zucht Harrie. "Ik sta er helemaal alleen voor. En hij wijst op de circa honderd fietsen die in de werkplaats staan. Dat moet allemaal nog opgeknapt worden! Ik kan dus best hulp gebruiken."

"De Stichting Leergeld gaat deze ruimte inrichten voor vier reparatieplekken", vult Ton aan. "Met gereedschap, een kacheltje, een radiootje, en een koffiezetapparaat. Wat we nog missen? We missen nog drie gemotiveerde mensen die gedurende 2 à 3 dagen per week bezig zijn onder leiding van Harrie. Harrie leert je de fijne kneepjes van het vak en onze stichting kan weer veel kinderen blij maken met een prima fiets."

"In de fietsenbranche schreeuwen ze om personeel", benadrukt Harrie. "De kans dat je (weer) aan het werk komt via een leer- werkplek is groot. Geïnteresseerd? Neem contact op met mij, of met onze stichting."

Contactmogelijkheden
De Stichting Leergeld is gevestigd in Gemert en is op dinsdag en vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur telefonisch bereikbaar onder nummer 06-50979725. Op de website van de Stg. Leergeld vindt u een aanvraagformulier voor hulp of informatie: www.leergeldgemert.nl. Mailen is mogelijk via: contact@laarbeek.leergeld.nl. Hulp in de fietsenwerkplaats: Harrie van de Berg, Molenstraat 22, Lieshout, tel. 0499-421951