Sjanny Kusters en Arjan Breijer (eerste trede) namen de insectenhotels in ontvangst. Boven een delegatie van Kwizut, vlnr: Cindy Vervoort, Co Verhoeven, Geert Heesakkers en Peggy van Alem
Sjanny Kusters en Arjan Breijer (eerste trede) namen de insectenhotels in ontvangst. Boven een delegatie van Kwizut, vlnr: Cindy Vervoort, Co Verhoeven, Geert Heesakkers en Peggy van Alem Foto: Daphne van Leuken

Kwizut schenkt insectenhotels aan basisscholen

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – Laarbeekse basisscholen, verspreid over elf locaties, hebben de beschikking gekregen over insectenhotels. Op 29 december 2017 kregen de teams die meededen aan de dorpsquiz 'Kwizut' de opdracht een insectenhotel te ontwerpen. Afgelopen dinsdag werden vijfentwintig exemplaren aangeboden aan de Laarbeekse scholen.

Insectenhotel in het kader van de Groenstrijd
Na dagen van extreme kou schijnt het zonnetje. Tijd om uit de winterslaap te ontwaken. Het ideale moment om aan de basisscholen insectenhotels uit te reiken. Het team van 'Kwizut' sjouwt af en aan met de plastic dozen waarin de hotels sinds afgelopen winter zijn bewaard. Van de ruim 70 ingeleverde exemplaren overleefden slechts 25 de opslag of waren goed genoeg om aan basisscholen geschonken te worden. "Ze zijn allemaal goed gedroogd", lachen de organisatoren van de Beek en Donkse dorpquiz. "Het broze materiaal valt zo uit elkaar." Terwijl er zelfs nog een motje uit een van de hotels wegfladdert vertelt voorzitter Geert Heesakkers van 'Kwizut' hoe ze aan deze opdracht kwamen. "We werden benaderd door de gemeente, in het kader van de Groenstrijd. Onze deelnemers werden uitgedaagd om een insectenhotel te ontwerpen en te realiseren. Zowel het ontwerp als de uitvoering zijn door ons beoordeeld en er moesten minstens drie verschillende materialen in verwerkt worden."

Kriebelbeestjes in de schooltuinen
Terwijl de trappen van 'Het Klokhuis' in Beek en Donk steeds voller met 'hotels' komen te staan, bewonderen directeuren Sjanny Kusters (Het Klokhuis) en Arjan Breijer (Eenbes Basisschool Bernadette Mariahout) de kunstwerkjes. Zij nemen namens alle basisscholen de insectenhotels in ontvangst. Hier en daar vallen er stokjes en takjes op de grond. "In de opslag is alles erg droog geworden", vertelt Geert. "Helaas zijn er veel hotels gesneuveld. Net nog het hotel van de winnaars. Gelukkig was één gedeelte van de opdracht het maken van een ontwerp. Het winnende ontwerp is nu naar de gemeente, die beloofde het kleine hotelletje om te zetten in een echt groot insectenhotel. In de Groene Long van Beek en Donk zal in de Muziektuin een cortenstalen insectenhotel verschijnen. Drie-en-een-halve meter hoog en een meter breed." Terwijl Sjanny er zorg voor draagt dat alle Laarbeekse scholen de mooie hotels krijgen, zoeken zij en Arjan alvast een mooi exemplaar uit om in hun schooltuin te hangen. Naast de kinderen krijgen nu ook de Laarbeekse insecten een beschut plekje bij de basisscholen.