Lezing bij Heemkundekring Lieshout

Algemeen Lezingen

Lieshout - De Deurnese dokter Hans van den Broek houdt zich al 25 jaar bezig met de plaatselijke geschiedenis van de geneeskunde. De laatste ontwikkeling is zijn onderzoek naar wonderen. Op woensdag 4 april houdt hij een lezing over 'Wonderen in het zonlicht' in Zaal De Koekoek in Lieshout.

Hans heeft ruim 2500 beschrijvingen verzameld van Nederlandstalige wonderen uit de periode 1330 tot 1780. Men praat dan over verhalen uit 's-Hertogenbosch, Amersfoort, Kevelaer, Scherpenheuvel, Maastricht, Handel, etc. Uit die grote groep heeft hij alle overeenkomende wonderen bij elkaar gelegd en vergeleken. Onverwacht rolden er de meest fraaie medische vondsten uit.

Luister naar de verhalen over de genezingen van krankzinnigen die door de duivel bezeten zijn, over de meer dan honderd kinderen die vanaf de geboorte lam zijn en toch weer gaan lopen, over blinde kinderen die weer gaan zien, mensen wiens zieke heup geneest tijdens een bedevaart, middeleeuwers die jaren later genezen van een schot met een pijl, jongetjes met grote liesbreuken die in de buik terugglijden.

Dit onderzoek is een ware goudmijn geweest voor de vondst en verklaring van onbekende medische verschijnselen. Daarbij krijgt u een goede indruk van de gang van zaken rond een bedevaart en de vele beloftes uit bedevaarten die gedaan werden. Hans vertelt er met veel plezier over.

Het verhaal leidt tot zeer interessante inkijkjes in het verleden. U bent allen van harte welkom. De lezing begint om 20.00 uur en is ook voor niet-leden van de Heemkundekring gratis toegankelijk.