Logo mooilaarbeek.nl
Ans Swinkels   | Fotonummer: d52128
Ans Swinkels
Kunst en Cultuur

Ans Swinkels exposeert nieuwste aquarellen in 't Oude Raadhuis

Beek en Donk - Het is intussen al weer zes jaar geleden dat de Beek en Donkse aquarelliste Ans Swinkels in haar eigen dorp exposeerde. Vorig jaar was zij nog wel aanwezig op de kunstmarkt ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van 't Oude Raadhuis. Ans Swinkels is geboren in Gemert en getogen in Beek en Donk. Zij heeft gewoond en gewerkt in Beek en Donk, Den Bosch en Ecuador en woont nu in Oegstgeest.

Vooral de periode in Ecuador heeft haar werk sterk beïnvloed. Zij maakte daar pentekeningen in de dagboeken voor haar kinderen en na de verkoop van de publicatierechten van die tekeningen ging zij naar de kunstwinkel om alles voor aquarellen te kopen. Terug in Ecuador heeft zij zich daar volledig op het aquarelleren gestort. Eindelijk kon ze de prachtige kleuren van de kleding van de inheemse bevolking, de Puruas, weergeven. Haar grote kracht was dat zij die arme inheemse bevolking in volle pracht en met veel waardigheid in haar aquarellen kon weergeven. Dat werd ook door kunstkenners in Ecuador al gezien, omdat zij de een van de aller eersten was die de inheemse bevolking op die manier afbeeldde.

Tentoonstellingen in Ecuador waren het gevolgen. Voor het eerst werden de musea in Ecuador ook door de inheemse bevolking bezocht. "Wanneer kom je naar ons dorp om te schilderen?" of "Wij staan er niet bij, zijn wij niet mooi genoeg?" Waren veel gestelde vragen van inheemse mensen aan Ans. De herkenbaarheid voor de mensen in hun eigen omgeving was groot, door haar realistische manier van schilderen. Afgelopen jaar is zij weer naar Ecuador geweest om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. De resultaten van dat bezoek kunt u zien in de tentoongestelde werken op de expositie. Daarnaast maakt Ans aquarellen die haar huidige omgeving laten zien. Zuid-Holland inspireert ook, allereerst de Noordzee, de wolken en het licht op de zee zijn elke dag anders en dat is elk jaargetijde, een bron van ideeën. Ook werken met als thema de leegheid van de polder, stadsgezichten van vooral ook Leiden en dorpen als Warmond en vele andere onderwerpen zijn te zien.

De expositie wordt geopend op zaterdag 31 maart om 16.00 uur op paaszaterdag, de geboortedag van haar vader de muzikant Piet Swinkels. Ter gelegenheid daarvan luistert de muziekgroep 'El Viento' de opening op. De tentoonstelling is geopend in het Paasweekeinde en elke zaterdag en zondag tot en met 22 april van 14.00 tot 17.00 uur. 't Oude Raadhuis is te vinden op Heuvelplein 8 in Beek en Donk. Entree is gratis.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>