Wilde Peen
Wilde Peen

Wilde plantencursus dit voorjaar bij IVN Laarbeek

Algemeen Natuur

Laarbeek - De wilde plantencursus is al aangekondigd en er zijn al verschillende aanmeldingen bij het IVN. Zij hebben echter nog plaatsen vrij op deze interessante cursus, die de aandacht vestigt op de zo diverse plantenwereld van Laarbeek. Het doel is om de cursisten te leren planten te herkennen.

Ook wordt de waarde van deze planten voor insecten als (solitaire) bijen en vlinders behandeld. De cursus bestaat uit vier theorielessen en vier praktijklessen. De theorielessen vinden plaats in het IVN gebouw aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel van 20.00 tot 22.00 uur. De lesdata zijn 4 en 18 april en 16 en 23 mei. De praktijklessen worden in de weekenden daaropvolgend of in verband met het opkomen van de planten iets later gehouden. De kosten van de cursus bedragen €25,00 inclusief cursusboek en koffie en thee. Het minimumaantal inschrijvingen is 12, het maximumaantal inschrijvingen 24. Aanmelden kan via email-adres: bert.ljp.lemmens@gmail.com Het IVN vraagt u om in de email ook uw naam, adres, telefoonnummer en email-adres te zetten ten behoeve van de cursusleider.

De foto bij deze aankondiging is van de wilde peen, een van de vele wilde planten die je in Laarbeek kunt aantreffen. Deze plant is de stamvorm van de gekweekte wortel. De wortel was al bij de Germanen in de oudheid bekend en is erg vitaminerijk. De wilde vorm is echter oneetbaar, zelfs zwak giftig. Het is deze wilde vorm, die men op veel plekken in de wegbermen van Laarbeek kan aantreffen. De scherm is in de vruchttijd vogelnestachtig samengebald, vandaar de bijnaam vogelnestje.