Visualisatie waterberging en waterhouderij
Visualisatie waterberging en waterhouderij

Start werkzaamheden Blauwe Poort Laarbeek

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Begin april starten de werkzaamheden voor de realisatie van de waterberging en waterhouderij in het kader van het project 'Blauwe Poort Laarbeek'. Bij hevige regenval kan water tijdelijk worden opgevangen in de waterberging en zo wordt de kans op wateroverlast beperkt. Behalve het opvangen van water in perioden van wateroverlast wordt ook een waterhouderij aangelegd zodat agrariërs ten tijde van watertekort gebruik kunnen maken van het teveel aan water in natte perioden. Naar verwachting zullen de werkzaamheden eind 2018 worden afgerond.

Het projectgebied van de Blauwe Poort Laarbeek ligt aan de noordoostzijde van Beek en Donk langs de N279. In het plan wordt invulling gegeven aan waterbeheer, cultuurhistorie, natuurontwikkeling en recreatie in het projectgebied. Het plan is opgesteld in samenwerking met het waterschap, de provincie Noord-Brabant, de gemeente en betrokken partijen in het gebied.

Wat gaat er gebeuren?
Om het waterbergingsgebied en de waterhouderij te realiseren wordt een sifonduiker onder de N279 aangelegd en worden diverse stuwen en kades aangelegd. Middels sloten wordt het gebied gevuld, waarbij de bloemrijke graslanden tussen de sloten periodiek onder water staan. De gevarieerde inrichting van het gebied met veel openheid biedt volop kansen voor natuurontwikkeling. Naast de waterberging en waterhouderij worden ook diverse recreatieve voorzieningen zoals wandel- en fietspaden en een uitkijktoren gerealiseerd, zodat het gebied en vooral ook het water beter beleefbaar worden. De zichtbaarheid van water vanaf het gebied en de N279 geeft letterlijk gestalte aan de gedachte van de gemeente Laarbeek als 'Waterpoort van de Peel'.

Inloopavond
Voor geïnteresseerden vindt een inloopavond plaats op dinsdag 3 april. U kunt tussen 16.00 uur en 20.00 uur binnenlopen wanneer het u uitkomt in het gemeentehuis van Laarbeek aan de Koppelstraat 37 in Beek en Donk. Hier kunt u onder andere het inrichtingsplan en de planning van de uitvoering bekijken. Betrokken partijen en specialisten zijn aanwezig om de plannen en planning toe te lichten en uw eventuele vragen te beantwoorden. Meer informatie is te vinden op: www.aaenmaas.nl/blauwepoortlaarbeek.

Toekomstige werkzaamheden
Naast aanleg van de waterberging en waterhouderij wordt er in het projectgebied ook nog gekeken naar de beekontwikkeling van de Aa en de Boerdonkse Aa, de aanleg van een ecologisch verbindingszone langs de Snelle Loop en het versterken van de recreatieve infrastructuur en het zichtbaar maken van cultuurhistorie. Omdat er op dit moment nog meer ontwikkelingen spelen in het projectgebied, zoals de plannen voor de natuurcompensatie voor de N279, wordt eerst onderzocht welke kansen zich voordoen om de plannen slim te combineren.

Dit project is onderdeel van Brainport Oost en komt mede tot stand door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant. Daardoor kan versneld worden gewerkt aan de ruimtelijke kwaliteit van uw regio.