Vlnr: Peter Verschuuren, Erik van Haperen en Ben Swinkels
Vlnr: Peter Verschuuren, Erik van Haperen en Ben Swinkels Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)
FOTO'S

Drie koninklijke lintjes voor aftredende raadsleden

Politiek nieuws Fotoseries

Beek en Donk – Partners en kinderen van diverse raadsleden en andere belangstellenden vulden afgelopen dinsdag de raadszaal van het gemeentehuis. De reden? Acht commissieleden en zeven raadsleden namen (voorlopig) afscheid. Erik van Haperen en Ben Swinkels van de Werkgroep en Peter Verschuuren van PNL ontvingen een koninklijke onderscheiding en zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

'Eerst even het formele gedeelte'
De speciale raadsvergadering stond niet alleen in het teken van afscheid nemen; er moesten ook een aantal formaliteiten worden verricht in vervolg op de vorige week gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Van der Meijden leidt het formele gedeelte in en benoemt de te volgen stappen: "Alle raadsleden gaan akkoord met het voorstel tot geldigverklaring van de verkiezingen. De verkiezingen zijn daarmee een feit en de nieuwe raad is aldus gekozen." Elk raadslid heeft de afgelopen week conform de officiële voorschriften een zogenaamde 'geloofsbrief' ingediend. Een geloofsbrief bevat bewijsstukken dat iemand op wettige wijze is gekozen en bevoegd is te worden benoemd tot een bepaalde functie. Een speciaal ingestelde geloofscommissie beoordeelde afgelopen week de brieven. Voorzitter van deze commissie Frans Biemans leest de namen van alle nieuwe raadsleden voor en benoemt dat Frans van Zeeland (ABL) en Hans Vereijken (PNL) zijn gekozen maar afzien van een zetel. Op donderdag 29 maart worden de nieuwe raadsleden officieel geïnstalleerd.

Afscheid commissieleden
Zeven commissieleden die aangegeven hebben terug te treden worden door de burgemeester persoonlijk toegesproken en in het zonnetje gezet. Het betreft hier achtereenvolgens Albèr van der Aa (CDA), Tristan van Delden (PNL), Teun van Hoof (PvdA), Marthijn Junggeburth (De Werkgroep), Frans van Lierop (ABL), Hein Maas (De Werkgroep), Willy van Osch (CDA) en Gäby Vereijken (PvdA). Van der Meijden benadrukt in elk van zijn persoonlijke speeches 'de waarde van hun tomeloze inzet en betrokkenheid bij alles wat er in Laarbeek gebeurt' en dankt hen uitvoerig.

Aftredende raadsleden
'Nestor' Frans Biemans (Democratisch Laarbeek) wordt als eerste bedankt voor zijn – onlangs gevierde – 25-jarig raadslidmaatschap. "Frans zit het langst, is altijd terug blijven komen en zal ook altijd op zijn manier betrokken blijven bij de politiek", aldus de burgemeester. Biemans raakt in zijn bedankwoord zichtbaar geëmotioneerd; "dank, dank, dank aan mijn vrouw Leontien en de kinderen. Van haar mocht ik hier altijd zijn."

Jos Gruijters (De Werkgroep) is de tweede in de rij. "Jos kent Aarle en heel Aarle kent Jos", aldus Van der Meijden. Marcel van der Heijden (CDA) treedt ook af. "Marcel heeft altijd zijn gezin centraal gesteld", hetgeen door Van der Heijden ook gelijk wordt bekrachtigd. "Het heeft nooit ten koste van mijn gezin mogen gaan. We zullen zien of een nieuwe raadsperiode ervan komt, er staat in elk geval een hele mooie kandidate klaar voor de tweede plaats." Aftredend raadslid Hans Strijbosch (PvdA) is 'dankbaar voor de periodes dat hij zitting heeft gehad in de gemeenteraad' en wenst zijn opvolgers veel succes toe.

Koninklijk onderscheiden
Drie vertrekkende raadsleden worden geëerd met een koninklijke onderscheiding. Alle drie hebben ze vanaf 2006 onafgebroken in de raad gezeten. Erik van Haperen en Ben Swinkels (beiden De Werkgroep) en Peter Verschuuren (PNL) zijn zichtbaar verrast wanneer de burgemeester hen onder luid applaus een lintje opspeldt. "Ik heb altijd gedacht dat ik een goeie was, maar dat ik zo'n goeie was, wist ik niet", lacht Ben Swinkels. Van Haperen – door de burgemeester omschreven als een 'mensenmens' - is 'ontzettend dankbaar voor de mooie tijd die hij heeft gehad' en richt een speciaal woord van dank aan zijn vrouw Annet die 'nooit gemopperd heeft als ik weer eens van huis was tot midden in de nacht'. Peter Verschuuren wordt door Van der Meijden herinnerd aan zijn (nooit afgemaakte) vooropleiding tot kleuterleid(st)er. "Jij bent het type ruwe bolster, blanke pit en komt uit een politiek geslacht", zo richt de burgemeester het woord tot hem, waarna Verschuuren in zijn bedankwoord besluit met de woorden "voor enkele raadsvergaderingen kwam mijn opleiding tot kleuterleid(st)er anders goed van pas… ."

Speciaal woord van dank
Met een speciaal woord van dank aan de ambtelijke organisatie en aan griffier René van Heijnsbergen sluit burgemeester Van der Meijden tevreden af; "Het was een mooie, gepassioneerde en soms ook melancholische avond."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding