Afbeelding
Foto: Martin Prick

Actie: 30-km in 'De Voorbeemd'

Algemeen Verkeer

Beek en Donk - Op paaszaterdagmiddag is een kleine groep bewoners van de wijk 'Voorbeemd' op Donk in actie gekomen tegen het 'racen door de straten' in deze wijk.

Kartrekkers
Twee keer per jaar organiseert de Dorpsraad in Beek en Donk een bijeenkomst om te praten over de knelpunten aangaande het verkeer in de kern. Meestal is de opkomst niet erg groot. Er zijn echter mogelijkheden genoeg om ervoor te zorgen dat er een actie wordt opgezet. Bij de gemeente zijn de verschillende dorpsraden kind aan huis en er wordt prima mee samengewerkt. Zo zorgen ze voor ideeën en mogelijkheden om bordjes op te hangen en luisteren ze naar de wensen van de bewoners. Het is natuurlijk wel belangrijk, dat de gemeente dat ook weet. Soms zijn er inwoners die roepen: "Dan moeten ze hier maar eens komen kijken op een donderdagavond"! Het moet wel bij de mensen die het moeten regelen bekend zijn, want de ambtenaren op het gemeentehuis zijn op die avonden niet toevallig op die plekken of wonen helemaal niet in Beek en Donk. Daarom is Wies Rooijakkers, oud-voorzitter van de Dorpsraad ook zo blij met de medewerking van de twee kartrekkers in de Voorbeemd en is hij persoonlijk gekomen om de benodigde spullen uit te delen.

Laseren
Lindy Lammers en Ramona de Hoon hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Dorpsraad om van gedachten te wisselen op een bijeenkomst van deze groep die gaat over de veiligheid in de kernen. In de wijk is geen buurtvereniging actief, maar gelukkig wel twee betrokken bewoners met hun aanhang van kinderen en betrokken grootouders. Als iedereen een geel hesje heeft gekregen gaat er een groepje kinderen op pad met grote stickers met de maximale '30' erop op pad. Kleine houten bordjes worden op een goede hoogte aan lantarenpalen bevestigd. Eén van de jongens krijgt een lijst in handen waarop hij de auto's moet noteren die er door de wijk rijden. Charles Smeenk van het Steunpunt zuid van Veilig verkeer Nederland heeft een laser-snelheidsmeter bij zich. Hij geeft door welke snelheden geconstateerd worden.

Positief
Jammer is het wel, dat er sommige bewoners in discussie gaan met Wies omdat zij denken dat het een verkeerde actie is. Dat terwijl het idee er een is van de buurt, niet van Wies. Gelukkig is wel, dat er nu over het probleem gepraat wordt en er ook veel positieve reacties van buurtgenoten zijn. "Gelukkig, dat jullie er iets aan doen", is een veel gehoorde reactie, zodat de 'plakkers' een hart onder de riem gestoken krijgen. Deze actie is niet de enige van de Dorpsraad. De afdeling verkeer stuurde ook brieven naar alle scholen om in hun buurt een soortgelijke actie te houden. "Na enig aandringen, heeft alleen basisschool 'Het Klokhuis' gereageerd", legt Wies uit. Op 5 april krijgen de kinderen van de hoogste groepen extra verkeersles van hun docenten en wordt er een soortgelijke plakactie gehouden in de omgeving van de Muzenlaan in Beek. Ook buurtverenigingen aan de Beekse Akkers en de Mgr. Verhagenstraat op Donk zijn positief en staan open voor het organiseren van een dergelijke activiteit.

Behalve deze activiteiten is de Dorpsraad ook nog in overleg met de provincie Noord-Brabant over de toekomst van de N279 (de weg van Veghel naar Helmond) en de N272-N615 (Gemert-Gerwen). Dit overleg gaat erg moeizaam vertelt Wies, maar men blijft in gesprek.