Luchten boven Nijmegen
Luchten boven Nijmegen

Lezing over het weer bij IVN Laarbeek

Algemeen Lezingen

Laarbeek - Pittige buien, dichte mist, waarschuwing voor zware noordwesterstorm windkracht 9... Er zijn per jaar 365 redenen om het weer in de gaten te houden. Want geen enkele dag is hetzelfde. Altijd zijn er verschillen in temperatuur, neerslag en wind. En bovendien wordt het klimaat ook nog geleidelijk aan warmer.

Het blijft boeiend om het weer in de gaten te houden; elke dag. En niet alleen om te weten of je de paraplu moet meenemen. Men wil ook graag weten welk weer men volgende week kunnen verwachten: wordt het schaatsweer of terrasjesweer? Nederland heeft de langste reeks van weergegevens ter wereld. Sinds het jaar 1706 zijn van iedere dag temperatuur, neerslag en wind bijgehouden. Het Nederlandse KNMI in De Bilt is het oudste weerinstituut van de hele wereld. Aan die gegevens kan men zien hoe de winters in drie eeuwen langzaam steeds zachter werden. De winter van 2017-2018 zou 150 jaar geleden een extreem zachte winter zijn geweest.

Maar het KNMI werkt met die cijfers vooral aan de toekomst. Ze willen weten hoe weer en klimaat in de komende eeuw gaan veranderen. Het KNMI heeft de grootste computer van Nederland. In november 2017 is de Nederlandse weersatelliet Tropomi gelanceerd. Deze stuurt zeer nauwkeurige nooit eerder waargenomen gegevens over luchtvervuiling en temperatuur naar het KNMI.

Voor iedereen is het mogelijk om te kijken wat het weer in de komende dagen gaat doen. Daarvoor hoef je geen weersatelliet te hebben. Kijken naar de wolken en op de websites over het weer is al voldoende. Iedereen kan zijn eigen weersverwachting zelf maken.

Bijgaande foto geeft interessante luchten weer boven de stad Nijmegen. Over deze en andere zaken het weer betreffende verzorgt meteoroloog en geoloog Hans de Jong op deze avond een boeiende lezing. De toegang is gratis. De lezing wordt, zoals gewoonlijk, gehouden in het IVN-gebouw aan de Beekseweg te Aarle-Rixtel. De datum van deze lezing is donderdag 19 april en het tijdstip van aanvang 20.00 uur. De lezing duurt tot ongeveer 22.00 uur.