Vlnr: Annemiek Verbakel, Marianne Swinkels en Jo van den Biggelaar
Vlnr: Annemiek Verbakel, Marianne Swinkels en Jo van den Biggelaar

Lieshout drie gezondheidsambassadeurs rijker

Algemeen Gezondheid

Lieshout - Jo van den Biggelaar, Annemiek Verbakel en Marianne Swinkels zijn dinsdagavond door de GGD Brabant-Zuidoost benoemd tot Gezondheidsambassadeur. Zij werden hiermee bedankt voor hun jarenlange inzet voor het Wit-Gele Kruis Lieshout-Mariahout. Van den Biggelaar en Verbakel zetten zich al 26 jaar in voor de werkgroep gezondheidsvoorlichting, Swinkels 17 jaar. Tijdens de jaarvergadering van het Wit-Gele Kruis werden zij door Tineke Meeldijk van de GGD Brabant-Zuidoost verrast met de benoeming.

De drie verraste vrijwilligers organiseerden vele bijeenkomsten waarbij zij informatie over een grote diversiteit aan gezondheidsthema's toegankelijk maakten voor dorpsgenoten. Bijvoorbeeld informatie over zorgvoorzieningen, ouderengeneeskunde, dementie, moedervlekken, omgaan met angst, veiligheid en internet en piercings en tattoos.

"Wij zitten als GGD in een kantoor in Eindhoven en weten niet wat er speelt in een dorp. Jullie wel. En dat hebben jullie de afgelopen jaren uitstekend gedaan, dank daarvoor", zei Meeldijk. Ook Henrie Bouwmans van Stichting ViERBINDEN bedankte de drie voor hun inzet. "Toen we begonnen moest ik als ondersteuner jullie eigenlijk aansporen. Maar jullie hadden zelf zoveel ideeën, dat dit niet nodig was. Jullie netwerk is alleen maar groter geworden."

Jo van den Biggelaar was duidelijk verrast. "We kregen wel eens de kritiek dat we veel petten op hadden, maar juist door die vele petten kregen we veel voor elkaar." Swinkels: "We zijn veel gaan samenwerken met verenigingen en dat werkt."

Van den Biggelaar en Swinkels gaan na 26 jaar stoppen met de gezondheidsvoorlichting. Swinkels gaat nog door. Vrijwilligers die mee willen gaan helpen zijn zeer welkom en kunnen zich melden bij het Wit-Gele Kruis.