Afbeelding
Foto: Martin Prick

Laarbeekse kinderen bezoeken oorlogskerkhof in Mierlo

Algemeen Onderwijs

Laarbeek/Mierlo - De kinderen van groep 8 van Daltonbasisschool 't Otterke uit Beek en Donk en groep 6, 7 en 8 van basisschool De Heindert uit Aarle-Rixtel brengen op vrijdag een bezoek aan de Britse erebegraafplaats in Mierlo, the Mierlo War Cemetery.

Ervaring
Het was rond 9 uur in de morgen, dat Aarle-Rixtel werd geconfronteerd met een geluid, dat al lang geleden voor de laatste keer in het dorp klonk. Het gebrom en geronk van voertuiguitlaten uit lang vervlogen tijden. Wie kent nog de Willy's Jeep en de Fordjes, die massaal voor transprot van soldaten werden ingezet in de Tweede Wereldoorlog? Voor kinderen van de bovengenoemde scholen was het een regelrecht avontuur om met deze voertuigen op stap te gaan. De bestuurders zijn volledig in stijl uitgedost met voor die tijd gebruikelijke kleding. Veel ouders zijn voor het 'fotomoment' naar de school gekomen, erg ongebruikelijk op deze regionale stakingsdag in het onderwijs. Op de vraag waarom ze niet staken wordt door de leerkrachten geantwoord, dat er veel mensen anders in de kou zouden blijven staan. Juf Myrthe van groep 6/7 van De Heindert: "Er zijn te veel vrijwilligers mee gemoeid en het is een te gave leerzame ervaring, die wij de kinderen niet willen ontnemen".

Duitsers
Martijn van Hoek van eethuis De Donck is de initiatiefnemer van het geheel, samen met de Rotaryclub Laarbeek en de werkgroep Herdenkt en Viert uit Mierlo. Zijn doel is kinderen bewust te laten zijn van het feit dat mensen, die niet veel ouder zijn dan zij hier om het leven zijn gekomen. Op de begraafplaats zijn 664 soldaten begraven die in de omgeving zijn gesneuveld. Op deze plaats zijn niet zoveel soldaten gesneuveld. Dat er hier dan toch een begraafplaats is, komt doordat er een viertal Duitse soldaten op de weg bij het ereveld is gedood. Deze soldaten kregen een 'veldgraf'. Door de Britten is deze plaats als oorlogskerkhof overgenomen, waarbij veel gesneuvelden uit de omtrek hier zijn begraven. De Duitse oorlogsslachtoffers zijn later overgebracht naar het Duitse ereveld bij IJsselstein.

NSB
Op het ereveld zijn de graven door Nederlandse families geadopteerd. De grond was eigendom van de familie Philips uit Eindhoven, die de grond later hebben geschonken aan de stichting. Ad Hermens van 86 komt uit Geldrop en heeft de oorlog meegemaakt in Rosmalen. Hij leidt elk jaar hier kinderen rond op de Britse erebegraafplaats. Door het organiserend comité zijn tien graven uitgekozen, waarover Ad de kinderen wat meer gaat vertellen. Zo is er het verhaal over een soldaat die op de Eindhovense weg in Nuenen in een tank sneuvelde en hier ligt begraven en over een soldaat, die in Helenaveen op een mijn is getrapt en aan zijn verwondingen is bezweken. Ook hij vond hier zijn laatste rustplaats. Esther Houwen uit groep 8 van de Heindert vindt het best interessant, maar kan zich moeilijk voorstellen wat een oorlogstoestand is. Ze kan zich er, mede door het bezoek dat ze ook vorig jaar mocht brengen, steeds beter een beeld bij vormen. Het lespakket, dat in de klassen is behandeld zorgt ervoor dat Esther beseft, dat er toch wel erg veel mensen voor onze vrijheid zijn gestorven. Jelle van Geffen en Tim van der Vrande uit groep 8 van 't Otterke vinden het grote aantal kruisen hier erg indrukwekkend en noemen enkele dingen uit het lespakket, die hen aanspraken. "Ik wist niet dat NSB gestraft werd", vertelt Tim.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.