Afbeelding

Peelland Interventie Team is 'best practice' in Oost-Brabant

Algemeen

Laarbeek/De Peel - In 2016 is het Peelland Interventie Team (PIT) gestart waardoor integrale overheidshandhaving tussen 6 gemeenten in de Peel tot stand kon komen. Deze week is een evaluatierapport over de werkwijze van het PIT door de verschillende gemeentes vastgesteld. Het PIT is zeer succesvol en blijkt een voorbeeld voor andere gemeenten.

Integrale samenwerking en doelstelling
De gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren vormen samen met Politie Oost-Brabant, de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel (AVIM), Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) en Senzer het PIT. Het PIT werkt naar gelang casus of project, nauw samen met o.a. Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Enexis, GGD, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Belastingdienst, de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) en zorg- en welzijnsinstanties. Doelstelling van de samenwerking is gericht op het integraal uitoefenen van toezicht op en handhaving van wettelijke en lokale regelgeving. Ook het voorkomen en signaleren van strafbare feiten en het handhaven van de openbare orde behoort daartoe.

Meerwaarde
Het PIT heeft in het afgelopen jaar op meerdere fronten zijn meerwaarde bewezen. Door integraal en grens-overstijgend samen te werken kan de georganiseerde overheid daadkrachtiger optreden. Grenzen worden gesteld en barrières opgeworpen voor ondermijnende criminaliteit. Inwoners weten steeds beter het PIT te vinden waardoor de zichtbaarheid van de overheid en het draagvlak voor het optreden van de overheid wordt vergroot. Uit de evaluatie komt naar voren dat het PIT de vooraf opgestelde doelstellingen zoals hiervoor beschreven heeft gehaald. Door focus op gezamenlijke "doe-kracht" hebben de acties een hoog rendement (veel meer dan wanneer partners dit op eigen kracht zouden uitvoeren).

Aandachtspunten
Uit de evaluatie komt naar voren dat de deelnemende organisaties soms tegen hun grenzen aanlopen als het gaat om de benodigde (juridische) afhandelingscapaciteit. Investeren in capaciteit en in kundige mensen is van belang. Daarnaast kan meer en vroegtijdige informatiedeling tussen convenantpartners zeer waardevol zijn.

Continuering en belangstelling
Alle convenantpartners spreken van een effectieve aanpak die sterk voorziet in een behoefte. Er is geloof in het proces en daarmee veel draagvlak voor continuering van deze integrale werkwijze. De belangstelling voor de werkwijze van het PIT is groot. Van binnen en buiten de regio ontvangt het PIT verzoeken voor presentaties of toelichtingen.

De werkwijze wordt continu doorontwikkeld en naast een jaarlijkse evaluatie, wordt periodiek richting partners gerapporteerd over de resultaten in relatie tot gestelde doelstellingen.