Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Dodenherdenking en 'Vier de vrijheid' Lieshout

Algemeen Algemeen

Lieshout - De kinderen van groep 8 van basisschool De Sprankel gaan op vrijdagmorgen 4 mei, samen met hun leerkrachten, naar de Gemenebest begraafplaats in Woensel om daar de graven van in Lieshout omgekomen soldaten te verzorgen en te voorzien van bloemen. Dit is inmiddels een traditie geworden en het wordt door veel mensen zeer gewaardeerd.

Vrijdagavond 4 mei begint om 19.15 uur de dodenherdenking in de St. Servatiuskerk te Lieshout. Tineke van Hout leest de jaarthematekst 'Verzet als voorbeeld' voor. Deze tekst is geschreven door Frank van Vree, directeur van het NIOD. Kinderen van groep 8 van De Sprankel lezen gedichten voor, lopen mee bij het ophalen van het gedenkbord 'Een horizon voor ons, door hen…' en leggen bloemen bij de vlag. Het Sint Servatiusgilde is aanwezig. Peter van Kaathoven speelt 'The Last Post'. Het opleidingsorkest van harmonie Sint Caecilia zorgt voor een sfeervolle muzikale omlijsting.

Om 20.00 uur luiden ze de klokken en daarna nemen ze twee minuten stilte in acht. Na deze stilte wordt samen het Wilhelmus gezongen. De bijeenkomst wordt buiten afgesloten met een vendelgroet door het gilde. U wordt van harte uitgenodigd om bij deze herdenking aanwezig te zijn.

5 mei 'Vier vrijheid'
Running Team Laarbeek doet tijdens haar tocht door alle kernen van Laarbeek ook Lieshout aan. Ze worden begeleidt door verschillende oude legervoertuigen. Oud-wereldkampioene 60 meter indoor Nelli Cooman loopt het Running Team Laarbeek mee.

Om ongeveer 10.15 uur komen ze bij de Kiosk aan. De namen van alle in Lieshout gevallen slachtoffers worden voorgelezen. Verder worden er enkele korte gedichten gelezen. De bevrijdingsfakkels worden aan de kinderen doorgegeven. U bent van harte uitgenodigd.