Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Bijzondere 4 & 5 mei viering in Laarbeek

Algemeen Evenementen

Laarbeek - In de gemeente gedenken ze trouw 4 mei de dodenherdenking voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld. Ook 5 mei wordt als dag van de bevrijding gevierd, het ene jaar wat intensiever dan het andere.

Ook dit jaar, 2018, geeft het Running team Laarbeek samen met de Stichting Laarbeek Herdenkt en viert en de gemeente Laarbeek bijzondere aandacht aan deze herdenking en viering. Het Running team Laarbeek verleent assistentie bij de herdenking en direct daarna (om ca. 21.00 uur) vertrekken ze naar Wageningen. Bij hotel de Wereld neemt de locoburgemeester of een van de wethouders het bevrijdingsvuur in ontvangst en overhandigt dit aan Nelli Cooman, ambassadeur van de ROPArun, die het Runningteam vergezeld tijdens de tocht naar Laarbeek. Het vuur wordt dan in estafettevorm al lopend naar Laarbeek gebracht onder begeleiding van een aantal fietsers en kleine busjes. Dat wordt vast een mooie en bijzondere trainingsnacht.

Eerst wordt er van Wageningen naar Mariahout gelopen, een tocht van ongeveer 85 km. Na het ontbijt, aangeboden door voetbalclub Mariahout, worden ze opgewacht door een aantal oude legervoertuigen, die hen begeleiden met de route door Mariahout (ca. 10.00 uur), Lieshout (ca. 10.30 uur), Aarle-Rixtel (ca. 11.15 uur). In de verschillende kernen van Laarbeek wordt ook even stilgestaan bij de bevrijding door het luiden van de klokken, wanneer het Runningteam aankomt in de kern en het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Via Aarle-Rixtel gaan ze door naar Beek en Donk, naar de finish in de muziektuin om ongeveer 12.10 uur, alwaar het bevrijdingsvuur door Nelli Cooman wordt overhandigd en ontstoken door de (loco)burgemeester of een van de wethouders.

Daarna wordt er bij het gemeentehuis op 5 mei gelegenheid geboden om de oude legervoertuigen te bekijken en foto's te maken. Ook start er in de muziektuin een muziekprogramma vanaf 12.00 uur, samengesteld door de medewerkers van het MuziektuinPodium. Dit muziekevenement kent verschillende genres en is heel gevarieerd te noemen. Het duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Het Runningteam Laarbeek loopt de tocht met veel plezier maar ziet het ook als middel om geld in te zamelen voor de zorg voor uitbehandelde kankerpatiënten. Ze willen daarom graag gesponsord worden en dat kan via een bijdrage. Je kunt je bijdrage storten door te gaan naar: www.roparun.nl/doneer.

In de muziektuin staan verschillende kramen in het kader van de bevrijding en ook daar kunt u het doel van de Roparun steunen.