Het Eindhovens kanaal
Het Eindhovens kanaal

Lezing bij Heemkundekring 't Hof van Liessent

Algemeen Lezingen

Lieshout - De heer Theo de Groof uit Mierlo, voorzitter van de Heemkundekring van Mierlo, houdt op woensdag 2 mei om 20.00 uur een lezing over de geschiedenis van het Eindhovens kanaal. Deze lezing wordt gehouden in Zaal de Koekoek en is de jaarlijkse gezamenlijke lezing van de Laarbeekse Heemkundekringen.

Dit keer is Lieshout aan de beurt om deze gezamenlijke lezing te verzorgen. Eerder hadden ze in Lieshout al lezingen over de Zuid-Willemsvaart en over het Wilhelminakanaal, maar het Eindhovens kanaal kwam nog niet aan de orde. Eindhoven zag in het begin van de 19de eeuw dat de Zuid-Willemsvaart welvaart bracht in Helmond en wilde graag een aansluiting op dit kanaal. Geheel handmatig werd toen het Eindhovens kanaal gegraven in 1 ½ jaar tijd en op 28 oktober 1846 werd dit geopend. Intussen doet het kanaal geen dienst meer als vaarweg, maar is wel een belangrijk natuur- en recreatiegebied geworden.

Theo de Groof heeft veel onderzoek gedaan naar het kanaal. In zijn eigen dorp hield hij hierover al eens een lezing en de commissie lezingen van Heemkundekring 't Hof van Liessent dacht dat deze lezing ook de interesse zou wekken voor leden en belangstellenden.

U bent allen van harte welkom, ook als u geen lid bent van Heemkundekring 't Hof van Liessent.