Lezing over de Bokkenrijders bij de Aarlese heemkundekring

Algemeen Lezingen

Aarle-Rixtel - De Aarlese heemkundekring houdt op dinsdag 1 mei, in 'De Couwenbergh', een lezing over de bokkenrijders, die wordt gegeven door Ton van Reen. Ton van Reen is schrijver en journalist. Hij schrijft over geschiedenis, maar ook romans en kinder- en jeugdboeken. Over de bokkenrijders schreef hij de klassieker 'De bende van de Bokkenrijders' die werd verfilmd en meermaals werd bekroond.

In zijn lezing vertelt hij over de opkomst en de ondergang van de bendes en over hun invloed op het leven in de achttiende en de negentiende eeuw. Om het verhaal aanschouwelijk te maken, toont hij een veertigtal grote platen in kleur met afbeeldingen van de onderwerpen waarover hij spreekt.

De bokkenrijders spelen een grote rol in de verbeelding van de mensen. In Brabant en België worden nog altijd veel verhalen verteld over de bokkenrijders en hun aanvoerders

Aansprekend waren de slimme leiders van de bendes, zoals onderwijzers en dokters, zoals dokter Joseph Kirchhoffs. Hij was de grote leider van de armen die in opstand kwamen tegen de machthebbers die hen onderdrukten, de rijke adel en de rijke kerk. Tijdens zijn bewogen leven groeide de chirurgijn uit Kerkrade uit tot de bekendste en meest gevreesde aanvoerder van de grootste bende van hongerdieven en rechteloze mensen. De bendes van de Bokkenrijders ontstonden dan ook vooral door de grote hongersnoden in de achttiende eeuw, die ook schuldig waren aan het ontstaan van de Franse revolutie.

De lezing begint om 20.00 uur en is voor leden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.