Afbeelding

Revalidatiecentrum geopend in Ghana

Algemeen Algemeen

Laarbeek/Ghana - Eerst enkele jaren van dromen, plannen maken, gesprekken voeren met bevoegde instanties en het zoeken naar een goede locatie. Daarna het bouwen: de fysioruimte met behandel en spreekkamers, oefenruimte, een goed geoutilleerde orthopedische werkplaats, een hostel, het winkeltje met de diverse opslagruimtes een woonhuis en niet te vergeten het gastenverblijf.

Dan het verzamelen en verschepen van nog goed bruikbare machines vanuit verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra in Nederland, werkbezoeken (dat betekend dus ook werk, handen uit de mouwen!), sponsoren werven, acties en lezingen op touw zetten. Alles in het werk zetten om maar zoveel mogelijk geld bijeen te schrapen om het revalidatiecentrum af te kunnen bouwen. Dan volgt het inrichten, trainen van medewerkers en het vervolmaken. Bekendheid genereren of zo wij het hier noemen 'aan de weg timmeren'…. Alle benodigde accreditaties en vergunningen behalen en verwerven….. En opeens is het dan zover….Niets stond de opening van het 'Hope for Children and Aged rehabilitation centre' nog in de weg. Op 28 januari 2018 is het revalidatiecentrum in Abesim Ghana officieel geopend door de minister van Gezondheidszaken in Ghana! Het was een mooie dag. Veel prominente gasten; regionale ministers en chiefs waren aanwezig bij de opening. Alle aanwezigen waren gecharmeerd en lovend over de professionele uitstraling van het prachtige centrum.

Het 'Hope for Childeren and Aged rehabilitation centre' is een voor Ghana modern centrum waar vakkundig protheses en ortheses worden aangemeten en vervaardigd. Een technologie die voor West Afrika nog vrij onbekend is. In het centrum wordt voor een geamputeerde aan zijn/haar toekomst gewerkt. Mét prothese telt men weer mee, krijgt iemand zijn mobiliteit terug en kan weer deelnemen aan het arbeidsproces. Zelfstandigheid komt hiermee weer op nummer één!

Stichting Vrienden van Ghana-Laarbeek is dank verschuldigd aan iedereen die op welke wijze dan ook onze stichting de laatste jaren heeft gesteund om dit mooie centrum tot stand te laten komen. Maar.. ze zijn er nog niet. Vanuit deze goede samenwerking is door het revalidatiecentrum aan onze stichting verzocht een coördinerende rol te spelen bij de fondsenverwerving ten bate van de realisatie van een solar systeem. De stroomvoorziening in Ghana is instabiel en onbetrouwbaar. Dat leidt in de orthopedische werkplaats tot schade in de productie; als er met kunststoffen wordt gewerkt en de stroom van de oven valt uit, kan het materiaal worden weggegooid. Maar ook als er onder vacuüm een prothesekoker wordt gemaakt en het vacuüm valt weg kan al het werk opnieuw gedaan worden. Dit gebeurt met enige regelmaat. Dit is geen situatie die gewenst is. Voor de toekomstbestendigheid van het revalidatiecentrum is dit zonnepanelen systeem een must. Via allerlei acties en in samenwerking met Wilde Ganzen, proberen ze binnen één jaar tijd de benodigde €25.000,00 bij elkaar te krijgen.

Ze roepen Laarbeek en omgeving op om zich op een of andere wijze in te zetten voor dit project. Acties op scholen en verenigingen kunnen we ondersteunen met verhalen, lezingen en/of foto en filmmateriaal. Doet u mee met hun nieuwe project? Dan kan met úw steun de continuïteit van de stroomvoorziening voor het revalidatiecentrum geborgd worden.

Koningsmarkt Heuvelplein
Ter promotie van dit project staan ze vrijdag 27 april op de Koningsmarkt op het Heuvelplein. Komt u hun kraam bezoeken? De opbrengst zal in zijn geheel ten goede komen aan dit project. Voor meer informatie over dit project en hoe u hieraan kunt bijdragen, leest u verder op: www.helpCharles.nl of bij Eize en Lidy van der Vegt, tel. 0492-463693