Vlnr. Koning Peter van de Burgt, Nieuwe Laarbeek Koningen Stijn van Vegchel en Maarten Engels
Vlnr. Koning Peter van de Burgt, Nieuwe Laarbeek Koningen Stijn van Vegchel en Maarten Engels

Laarbeek Koning schieten in Aarle-Rixtel

Algemeen Algemeen

Lieshout - Het is al weer 11 jaar geleden dat het idee ontstond om met de 5 gilden uit Laarbeek een gezamenlijke activiteit te doen. Zo is het Laarbeeks Koning schieten ontstaan. Elk jaar wordt het door een ander Gilde georganiseerd. Dit jaar was het de beurt aan het Sint Margaretha Gilde uit Aarle-Rixtel (Rooi Schut). Maar door een sterfgeval bij het Margaretha Gilde heeft het Onze Lieve Vrouwe Gilde, ook uit Aarle-Rixtel, de organisatie dit jaar overgenomen.

Alles was tot in de puntjes geregeld, zelfs het weer werkte mee. Na een kopje koffie te hebben gedronken, met een lekker plakje cake erbij, werd er om 13.00 uur gestart met een optocht door het dorp. Het doel was om op de Kouwenberg even te stoppen bij de schietmast om wat te drinken. Een betere manier van verbroederen is er niet. Nadat de tap zijn werk had gedaan vertrokken de gildebroeders naar het paviljoen nabij het hagelkruis om daar te strijden om het felbegeerde Laarbeeks Koningsschild.

De ongeveer 35 schutters, en het overige publiek, zagen dat Maarten Engels van het Sint Servatius Gilde uit Lieshout de vogel zijn laatste adem uit liet blazen, en hierbij de titel over nam van Jan van de Laar junior, ook van het Sint Servatius Gilde.

Ook de jeugd schoot met buksen om de koningstitel. Na een felle strijd was het Stijn Van Vegchel van het Sint Servatius Gilde die de vogel naar beneden haalde.

Zo liet het gilde zien dat ze meer kunnen als alleen maar vendelen.