De nieuwe wethouders van de gemeente Laarbeek. Vlnr. Joan Briels, Ria van der Zanden, Monika Slaets, Greet Buter en Tonny Meulensteen
De nieuwe wethouders van de gemeente Laarbeek. Vlnr. Joan Briels, Ria van der Zanden, Monika Slaets, Greet Buter en Tonny Meulensteen Foto: Joost Duppen
POLITIEK

Politieke partijen kiezen voor een gezamenlijk Laarbeeks bestuur

Politiek nieuws Politiek

Laarbeek - De politieke partijen van Laarbeek zijn samen tot een raadsakkoord gekomen, waarbij alle politieke partijen kiezen voor een raadsbreed gedragen collegiaal bestuur. Dat houdt in dat alle partijen achter 1 akkoord staan en een wethouder aanleveren. Het nieuwe college bestaat uit burgemeester Frank van der Meijden en 5 wethouders op 3,5 fte. 

Ria van der Zanden (PNL) wordt wethouder 'Financiën en beheer' (0,8 fte). Joan Briels (De Werkgroep) heeft 'Jeugd en projecten' in zijn portefeuille (0,8 fte). Tonny Meulensteen (CDA) behoudt de portefeuille 'Ruimte en economische zaken' (0,7 fte). Monika Slaets (ABL) pakt de portefeuille 'Inwonerparticipatie' op (0,6 fte). Gruut Buter (PvdA) behoudt de portefeuille 'Werk en inkomen' (0,6 fte). Burgemeester Frank van der Meijden behoudt de wettelijke taken. 

Informateur Jan Kerkhof: "We hebben een intensief en zeer zorgvuldig proces achter de rug. Er was ruimte om alles te bespreken, wat besproken moest worden. Dat heeft tijd gekost, maar wel geleid tot een mooi resultaat." Ook burgemeester Frank van der Meijden is tevreden: "Dit is het beste wat Laarbeek had kunnen overkomen. Deze oplossing doet recht aan de uitslag van de verkiezingen en ondersteunt de beweging om de betrokkenheid van onze inwoners nog verder te vergroten. Met samenwerking is meer mogelijk."

De gemeente laat weten: "De intensieve voorbereidende gesprekken, onder leiding van Jan Kerkhof, hebben duidelijk gemaakt, dat er voldoende synergie is tussen de partijen om een gezamenlijk bestuur op hoofdlijnen te vormen. In het belang van Laarbeek is ook dat de gemeenteraad goed in positie komt en blijft. Bij de verdere uitwerking van het akkoord zal dit een belangrijke opdracht zijn, naast de inhoudelijke uitdagingen die Laarbeek de komende vier jaar te wachten staan. De partijen hebben er vertrouwen in dat deze samenwerking ertoe zal leiden dat de positieve koers, die kenmerkend is voor Laarbeek, nog verder wordt uitgebouwd. Allen hebben uitgesproken snel aan de slag te willen."

Naar verwachting wordt het nieuwe college op 17 mei geïnstalleerd.