Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 6a78e2
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)
Gemeente

Herdenking 4 en 5 mei in Laarbeek

Laarbeek – De jaarlijkse herdenking van 4 en 5 mei vindt ook dit jaar plaats in Beek en Donk in de muziektuin en bij het herdenkingsmonument. De activiteiten worden georganiseerd door de werkgroep Laarbeek herdenkt en viert.

Dodenherdenking 4 mei
Het programma op vrijdag 4 mei begint om 18.45 uur voor het Parkpaviljoen in de Muziektuin in Beek en Donk. Daar zorgen harmonie O&U uit Beek en Donk en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums voor stemmige muzikale ondersteuning. Verder werken onder andere de Laarbeekse Veteranenvereniging, het St. Antoniusgilde, het gilde St. Leonardus, het OLV Gilde, Amnesty International en scouting mee aan de herdenking. Ook zullen kinderen van drie basisscholen verhalen voorlezen.

Rond 19.45 uur wordt de herdenking voortgezet bij het herdenkingsmonument naast het gemeentehuis. Na de 2 minuten stilte houdt burgemeester Frank van der Meijden een toespraak en worden er kransen en bloemen gelegd.

Bevrijdingsherdenking en bevrijdingsvuur 5 mei
Evenals in 2017 gaat het Runningteam Laarbeek op 4 mei naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen en dit al lopend naar Laarbeek te brengen.Precies om middernacht wordt dit bevrijdingsvuur op het 5 mei plein aangestoken en kunnen de renners starten. Vanuit het hele land brengen ongeveer 2.000 sporters het bevrijdingsvuur van Wageningen naar hun eigen gemeente.

Acht lopers van Runningteam Laarbeek rennen in estafette van Wageningen naar Mariahout, begeleid door fietsers en auto's met verzorgers. Dit is een afstand van ongeveer 100 kilometer, omdat men over de brug bij Grave moet.

Binnen de gemeente wordt een route gelopen van ongeveer 15 km. Op deze route mogen zich leden van sportverenigingen als renner (al of niet in estafettevorm) of fietser aansluiten. De stoet wordt begeleid door een aantal (oude) militaire voertuigen.

Via de activiteit wil het Runningteam ook aandacht vragen en geld ophalen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker (Roparun). Nelli Cooman, de bekende voormalige atlete, is ambassadeur van de Roparun. Zij is bij het ontsteken van het vuur in Wageningen en zal het bevrijdingsvuur in elk dorp in Laarbeek ontsteken.

Aankomsttijden per dorp
10.00 uur Aankomst Mariahout bij de kerk, bezoek oorlogsgraven;
10.45 uur Aankomst Lieshout bij Kiosk en Bavaria brouwerij café, ontsteken vlam;
11.20 uur Aankomst Aarle-Rixtel bij de Couwenbergh, herdenking door oud-strijders en ontsteken vlam;
12:00 uur Finish Beek en Donk bij het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis.
Daar wordt de vlam overgedragen en aangestoken.

Aansluitend is er een bevrijdingsmarkt met muziekoptredens in de muziektuin, tot 16.30 uur. Meer informatie: www.laarbeekherdenktenviert.nl en www.runningteamlaarbeek.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>