Frans Jansen (l) en Jan Zaagman (r)
Frans Jansen (l) en Jan Zaagman (r) Foto: Martin Prick

Inwoners Beek en Donk mobiliseren vrijwilligers voor surveillance

Algemeen Gemeente

Beek en Donk - Jan Zaagman en Frans Jansen hebben het plan opgevat om een groep vrijwilligers te gaan mobiliseren om in groepen van twee in Beek en Donk te gaan surveilleren.

Crimineel
"Mijn voorbeeld is Drunen, met als kartrekker Willem van Woerkom", vertelt Jan Zaagman, gepensioneerd politieman en initiatiefnemer van het project. "Daar is dit project een groot succes en volgens mij moet dat in Beek en Donk ook kunnen". Samen met Frans Jansen en de Dorpsraad heeft hij een plan uitgedokterd om te kijken of een ambitieus project ook in zijn woonplaats van de grond kan komen. Het gaat over het vormen van een aantal personen, die te beginnen met de weekenden 's avonds door de wijken lopen en mensen aanspreken op gevaarlijke of voor inbrekers uitnodigende situaties. Er zijn al veel Whatsappgroepen, die zijn opgericht om te helpen bij buurtpreventie. "Mensen hebben toch een bepaald gevoel van onveiligheid in bepaalde situaties", vertelt Frans Jansen, "dat blijkt uit de oprichting van dit soort groepen". Jan Zaagman vult direct aan, dat Laarbeek zeer zeker niet als een criminele gemeente bekend staat. "Het tegendeel is eerder waar, maar dat willen we zo houden".

Juni
Het plan houdt in, dat er inwoners in de weekeinden een uurtje door de wijk gaan lopen. Dat hoeven dus geen mensen te zijn uit een bestaande WhatsAppgroep of buurtvereniging. Als ze gevaarlijke situaties zien kunnen ze mensen daarop aanspreken of het doorgeven via een snelle lijn naar de politie. Het kan voorkomen, dat iemand inbraak uitlokt door bijvoorbeeld de woning niet af te sluiten of een auto niet afgesloten aan straat laat staan. "Het moet eigenlijk gezien worden als een aanvulling op de sociale controle, die vroeger zo gewoon was in een wijk", vertelt Jan. De bedoeling is, dat mensen in groepen van twee gaan surveilleren. "Daarbij wordt gezorgd voor herkenbare kleding", vertelt Ans van de Kerkhof, voorzitter van de dorpsraad en coördinator van het project. "Ook krijgen de mensen, die zich aanmelden instructies en een korte training van de politie. Men kan zich aanmelden op de site van de Dorpsraad: www.dorpsraad-beekendonk.nl/Buurtpreventie. Daar kan men een inschrijvingsformulier downloaden. Dit moet gedaan worden vóór 18 juni. De bedoeling is, dat de eerste teams in september op pad gaan.

Hondenbezitters
Van tevoren gaan de initiatiefnemers meelopen met de mensen in Drunen om een goed beeld te krijgen van het werk. Naast de ervaringen in Drunen bestaat er ook een dergelijk project in Deurne. Gerrit van Zanten, coördinator van de Laarbeekse wijkagenten heeft daar zijn contacten en kan adviseren en aansturen als er vragen zijn. Een en ander moet natuurlijk worden toegespitst op de Laarbeekse situatie. De bedoeling is, dat Beek en Donk als pilot gaat fungeren. Daarna kan het eventueel over Laarbeek worden uitgerold. Maar voor dat het zover is, moeten er eerst voldoende belangstellenden zijn. Daarom doet Jan een beroep op iedereen, die wat tijd heeft èn ouder is dan 16 jaar om het inschrijvingsformulier in te vullen. Er wordt natuurlijk wel even gecheckt of de inschrijver geschikt is voor de baan. Hoe dat in zijn werk gaat staat vermeld op het formulier. De initiatiefnemers hopen op een minimaal aantal van 10 reacties. Dan kan met het project worden begonnen. Jan Zaagman voegt tot slot nog even toe: "We doen een speciaal beroep op hondenbezitters, want die lopen toch al!".