Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 8cfea2
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)
Algemeen

Wasserij Jaantje: zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking

Aarle-Rixtel - Het succes van Snoeperij Jantje en Jantjes Buitendienst is sinds 3 april uitgebreid met Was- & Strijkerij Jaantje. Bij Jaantje wordt uw was in een gemoedelijke sfeer gewassen, gedroogd, gestreken en gevouwen. Dat gebeurt door mensen met een beperking. Initiatiefneemster is Marscha. Begeleidster bij Jaantje is Wendy. Beide dames nodigden DeMooiLaarbeekKrant uit voor een kijkje achter de schermen.

Jaantje is gevestigd in de Dorpsstraat van Aarle-Rixtel, tegenover Jantje en naast de Boerenbond. Een laantje biedt toegang. Aan weerszijden een keurig onderhouden bloementuin. Het werk van Jantjes Buitendienst.

Werkbespreking
Binnen tref je een kraakheldere ruimte aan, met drie reusachtige wasmachines, een royale vouwtafel en diverse strijkplanken. Aan de 'stamtafel' houden Marscha en Wendy deze ochtend een 'werkbespreking'. Het team van vandaag bestaat uit Thijs, Mats, Sanne en Nicoline. Nicoline is er nog niet. Zij komt wat later.

"Dit is een hecht team", vertelt Wendy. "Vier alleskunners die volledig op elkaar zijn ingespeeld." Thijs, Mats en Sanne ondersteunen de woorden van Wendy: "Wassen, drogen, strijken of vouwen", ze vinden het allemaal even leuk! Sanne heeft nog een andere bijzondere eigenschap. Nieuwtjes weet ze altijd als eerste. Ze hoort en ziet alles! Een baantje bij DeMooiLaarbeekKrant ziet ze niet zitten. Jammer! De lichaamstaal van het hechte team spreekt boekdelen. Ze willen verdorie aan de slag!

Marscha vertelt dat de activiteiten van Jantje en Jaantje een zinvolle dagbesteding bieden aan zo'n 24 mensen met een beperking. De begeleiding bestaat uit vier professionele krachten en een aantal vrijwilligers.

Het initiatief voor de Was- & Strijkerij
"Het idee voor deze nieuwe vorm van dagbesteding, komt van onze voetbalclub ASV'33", lacht Marscha bescheiden. "Zij vroegen of ze een wasmachine mochten plaatsen bij Jantje. Niet zo'n geslaagde combinatie, snoep en een wasserij op één locatie. Maar los van elkaar, vond ik het idee wel goed. Via uitverkiezing bij Dragons Den, ondersteuning door de gemeente en samenwerking met Cowas Laarbeek hebben we het idee kunnen realiseren, hier midden in Aarle-Rixtel.

Klanten
"We hebben inmiddels een aantal vaste klanten, zoals het klooster. Maar onze service zou ook prima aansluiten bij ouderen, drukke gezinnen en alleenstaanden. De was hoeft niet gemerkt te zijn. Daarvoor hebben we een 'waterdicht' systeem. Je krijgt gegarandeerd je eigen onderbroek weer terug. We kunnen zelfs de was ophalen en thuis brengen."

De achterliggende gedachte
"Een zinvolle dagbesteding bieden aan mensen met een beperking", zo gaat Marscha verder. "Niet ergens achteraf, maar midden in Aarle-Rixtel, zodat onze mensen contact blijven houden met de maatschappij. Jaantje is dan wel een wasserij, maar wij serveren ook een kopje koffie, maken graag een praatje en laten liefst aan iedereen zien hoe gemoedelijk het er hier aan toe gaat. Welkom iedereen!"

Marscha vertelt dat ze vroeger werkzaam was in de reguliere gezondheidszorg. "Ik vond dat het anders kon", zegt ze beslist. Inmiddels zijn Jantje en Jaantje niet meer weg te denken uit Aarle-Rixtel. Naast de wasserijactiviteiten verkoopt Jaantje biologische zeep en schitterende zelfgemaakte cadeaupakketjes.

Openingstijden
Was- & Strijkerij Jaantje is gevestigd aan de Dorpsstraat 84 in Aarle-Rixtel. Telefoon: 06-11955179, E-mail: info@wasserijjaantje.nl. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur. "Loop gerust eens binnen!", zeggen Marscha en Wendy uitnodigend.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>