Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 8b8bbe
Foto: Johan Maas
Gemeente

Laarbeek trekt de handhavingsteugels strakker aan

Laarbeek - Niets erger dan dat je aan het wandelen bent door onze mooie gemeente en in de hondenpoep staat. Of je hebt parkeeroverlast van anderen. Zaken die zorgen voor ergernis bij inwoners en waar de gemeente al langer hard tegen optreedt.

Maar dit jaar gaat de gemeente de handhavingsteugels nog wat strakker aantrekken, zo blijkt uit het handhavingsverslag 2017. "Ik ben blij dat we grip krijgen op de handhavingstaken in Laarbeek", vindt burgemeester Frank van der Meijden. "Op nagenoeg alle terreinen hebben we meer uit kunnen voeren dan we gepland hadden. Kleine ergernissen, maar ook grote zaken nemen we serieus op. We handhaven met milde hand waar het kan en treden hard op als het nodig is."

In 2017 stonden 100 controles gepland als het gaat om 'overlast hondenpoep'. Liefst 250 controles werden er uitgevoerd, waarvan 50 keer een waarschuwing werd uitgedeeld. Vanaf dit jaar worden er ook daadwerkelijk boetes uitgedeeld. "Het is een verantwoordelijkheid die we samen op moeten pakken. Mensen moeten zich bewust worden dat het gewoon niet kan. Niet alleen als het gaat om hondenpoep, maar ook parkeeroverlast. Vandaar dat we 2017 vooral ook zagen als voorlichting", aldus Van der Meijden.

Ook controles op naleving van de legitimatieplicht bij de verkoop van alcoholhoudende drank aan minderjarigen werden uitgevoerd. 30 controles stonden er vast, het werden er 43 waarbij bij 33 verkooppunten de regels werden overtreden. Die zaken hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen.

Burgemeester Van der Meijden is blij dat burgers zich steeds vaker tot de gemeente en politie wenden als het gaat om tips over illegale praktijken zoals wietplantages. "We krijgen steeds meer tips, dat gaat echt werken. Mensen hebben behoefte aan een bepaalde mate van veiligheid. Ze willen het samen met ons aanpakken. Dat is ook nodig. Mensen hebben misschien nog teveel tussen de oren zitten van 'het maakt toch niet uit als ik iets doorgeef'. Ze moeten weten dat ze door ons echt serieus genomen worden."

Een mooie constatering is dat in 2017 bij de 104 uitgevoerde controles op drank en horeca (onder meer schenken alcohol op evenementen) geen overtredingen zijn geconstateerd. Ook op het gebied van de handhaving van de openbare orde (illegaal storten afval, stoken, bomen kappen etc.) werden er veel controles uitgevoerd. 240 geplande controles werden er 500, met dank aan onder meer de inzet van stagiaires. 159 keer werd er een waarschuwing gegeven.

De tijd van alleen waarschuwen is nu dus voorbij. De teugels worden wat strakker aangetrokken. Allemaal om te zorgen dat we samen gewoon fijn kunnen wonen. "Ik blijf een beroep doen op de inwoners om verdachte of illegale situaties te melden. We kunnen er wat mee en we doen er ook wat mee", besluit Van der Meijden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>