Afbeelding
Foto: Ingezonden

Geslaagde avond eerste Alzheimercafé Gemert-Bakel-Laarbeek

Algemeen Algemeen

Gemert/Bakel/Laarbeek - In Cultuurhuis De Eendracht vond op dinsdag 8 mei het eerste Alzheimercafé Gemert-Bakel-Laarbeek plaats. Om 19.00 uur gingen de deuren open en kwamen de eerste belangstellenden binnen. Om 19.30 uur nam dorpsondersteuner Theo van der Horst uit Gemert het woord en vertelde hoe dit Alzheimercafé tot stand was gekomen en dat op initiatief van de dorpsondersteuners daaraan was meegewerkt door de gemeentes Gemert/Bakel en Laarbeek, de LEVgroep en ViERBINDEN.                                                

Daarna nam Leo Bisschops, voorzitter van Alzheimer Nederland Brabant Zuid-Oost, het woord en na een mooie toespraak over de noodzaak voor aandacht voor mensen met dementie verklaarde hij het café officieel voor geopend. Gespreksleidster tijdens deze avond was Ingrid van Geffen en zij interviewde gastspreker dokter Tan, geriater in het Elkerliekziekenhuis te Helmond. Dokter Tan legde uit welke verschillende vormen van dementie er zijn. En hoe die door onderzoek en testen vast te stellen zijn. Als deskundige en begenadigd spreker nam hij iedereen mee in zijn verhaal over hoe de zorg rondom de patiënt en mantelzorger goed geregeld kan en moet worden vanaf het moment dat de eerste vermoedens van dementie zich aandienen.

In de pauze werd er geïnventariseerd welke vragen de bezoekers bezig hielden en konden zij die zelf of via de gespreksleidsters laten stellen. Na de pauze was er een half uur de tijd om deze vragen te beantwoorden. Elk Alzheimercafé verloopt in een vast programma van interview, pauze en vragen beantwoorden. En altijd is er muziek bij de inloop, pauze en het einde van de avond. Deze eerste avond werd de muziek verzorgd door de Mockin' Minstrels. Zij speelden sfeervolle achtergrondmuziek.

De ruimschoots 90 geïnteresseerden waren na afloop unaniem enthousiast en lovend over deze eerste avond. Op dinsdag 12 juni is het volgende Alzheimercafe Gemert-Bakel-Laarbeek. Deze vindt plaats in de salon van De Eendracht Sint Annastraat 60 in Gemert, de deuren gaan om 19.00 uur open. Net als altijd start het programma om 19.30 uur. Het thema van die avond is: Vergeetachtigheid, heb ik dan dementie? Voor meer informatie over het Alzheimercafé kunt u contact opnemen met Henrie Bouwmans, tel. 06-11518194, mail hbouwmans@vierbinden.nl of Wilma van Grinsven, tel. 06-40944887, mail: wilma.vangrinsven@levgroep.nl.