Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: f19bae
Gemeente

Informatieavond Duurzaam Laarbeek: "Met simpele oplossingen kun je vaak al veel bereiken"

Laarbeek - Duurzaam Laarbeek hield dinsdag 8 mei een informatieavond. Vrijwilligers met deskundigheid op het gebied van duurzaam wonen legden de aanwezigen uit welke mogelijkheden er zijn voor duurzaam energiegebruik. Daarbij werd benadrukt dat er veel meer opties zijn, naast het leggen van zonnepanelen. Ook was er uitleg over de subsidieregelingen van de gemeente Laarbeek.

"Doe de dingen in de juiste volgorde"
Duurzaam Laarbeek is een burgerinitiatief van een aantal inwoners uit Laarbeek. Vrijwilligers Wim Hijnen van Duurzaam Wonen Laarbeek en Johan Frenken van Alteid Frenken Installatietechniek trapten de informatieavond af. Zij vertelden waarom je duurzaamheidsmaatregelen zou moeten treffen en hoe je dat het beste aanpakt. Daarbij werd één ding in ieder geval duidelijk. Doe de dingen in de juiste volgorde. Kijk bijvoorbeeld eerst naar de mogelijkheden om energie te besparen zoals isolatie en stel je CV-ketel goed in voordat je zonnepanelen aanlegt. En pas als je zonnepanelen voldoende capaciteit leveren is het interessant te kijken naar de installatie van een warmtepomp. Duurzaam Wonen Laarbeek kan inwoners van Laarbeek laagdrempelig helpen bij het maken van verantwoorde keuzes. Wim Hijnen: "Onze vrijwilligers komen bijna gratis (€ 5,-) bij je thuis voor het maken van een inventarisatie en het geven van advies. We hebben apparatuur om metingen te doen. En met simpele oplossingen kun je vaak al veel bereiken. Die kosten maar een paar tientjes en schelen veel. We kunnen ook helpen met het beoordelen van offertes als het om duurdere oplossingen zoals zonnepanelen gaat." Mevrouw Vogels uit Beek en Donk ziet wel iets in de aanschaf van zonnepanelen: "Wij hebben een groot plat dak, zowel op ons huis als op de garage. En we hebben een gaskachel. Daar moeten we in de toekomst vanaf. Ik wil graag zonnepanelen, maar moet mijn man nog ompraten. Dat gaat wel lukken. Daarom was ik hier voor informatie."

"Mij is duidelijk geworden dat alleen zonnepanelen nemen minder zinvol is"
Na de pauze legde Theo van Hoek van Duurzaam Laarbeek uit wat het verschil is tussen het zonnepanelenproject en de duurzaamheidslening; beide projecten van de gemeente Laarbeek. Hij geeft onder andere aan dat je bij de duurzaamheidslening meer vrijheid hebt om zelf te bepalen waar je het geld voor inzet en dat je bij het zonnepanelenproject vastzit aan een verplicht aantal panelen waar je niet boven mag gaan. Het is dus belangrijk goed af te wegen welke optie in jouw situatie de beste is. Eén van de bezoekers van de informatieavond, Willie van Berlo uit Aarle-Rixtel, laat na afloop van de informatieavond weten: "Ik kwam uit interesse gewoon eens luisteren. Mij is duidelijk geworden dat alleen zonnepanelen nemen minder zinvol is. Dat je moet combineren met andere maatregelen."

Voor meer informatie of contact gaat u naar www.duurzaamlaarbeek.nl of www.duurzaamwonenlaarbeek.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>