Afbeelding

Dialectenfestival Lieshout start met jeugdmiddag

Algemeen Evenementen

Lieshout - Ook de jeugd wordt betrokken bij het dialectenfestival. Daarom starten ze op vrijdag 8 juni met de jeugdmiddag voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen van Lieshout en Mariahout in het Dorpshuis.

Als voorbereiding op deze middag hebben ze dialectles gehad op school (met dank aan 'n Leske Berregs van dialectgenootschap De Berregse Kamer), hebben ze het liedje 'De vier klein mannen' van Arie van Roozendaal aangeleerd en heeft iedere school ook nog een ander lied, gedicht of sketch voorbereid.

Tijdens deze middag is er naast die presentaties een – digitale – quiz waarbij in wedstrijdverband dialectwoorden, -spreekwoorden en plaatjes (met dank aan Stichting Cees Robben) moeten worden verklaard.

De presentatie van de jeugdmiddag en ook de muzikale invulling ervan is in handen van MarieChristien Verstraten (winnares van reeds twee dialectpenningen). Als trouwe deelnemer aan het festival wil ze ook graag optreden voor de jeugd. In deze bijeenkomst met veel afwisseling wordt heel weinig Nederlands gesproken, het dialect viert de boventoon. Met dit programma hoopt de organisatie dat bij de jeugd de belangstelling voor het dialect wordt opgewekt, dat zij het dialect gaan zien als een normale omgangstaal en dat ze zich niet hoeven te schamen om dialect te spreken, dat het zelfs een verrijking kan zijn.