Afbeelding
Foto: Martien v.d. Vossenberg

Hee, hallo? Ruim je shit op!

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Op een snikhete woensdagmiddag ging de jeugdgemeenteraad samen met de Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) op pad om in Laarbeek hondenpoep op te ruimen.

Probleem
De jeugdgemeenteraad kwam bijeen op het gemeentehuis. Daar waren ook de BOA's Nico van Dartel en Celine Willems, ex-wethouder Frans van Zeeland, Agnes Franssen en burgemeester Frank van der Meijden. Laatstgenoemde houdt een korte toespraak. Hij vertelt daarin dat overal in Laarbeek problemen zijn met hondenpoep. Het is zelfs het grootste probleem in Laarbeek. Baasjes laten de poep liggen en daarom staan mensen vaak in de drollen. Bovendien doen honden hun behoefte soms op plekken die daar niet geschikt voor zijn. Dit gebeurt ook in speeltuinen, waar kinderen spelen. Hoe wil de jeugdgemeenteraad dit oplossen en bestrijden?

Oplossingen
Er zijn diverse maatregelen genomen door de jeugdgemeenteraad. Zo spreken de kinderen mensen met een hond aan, om te zorgen dat de poep wordt opgeruimd. De raadsleden vertellen ook wat de consequenties zijn wanneer de poep niet wordt opgeruimd. Dat zou dan een boete moeten opleveren van 150 euro. Er worden ook blauwe houdertjes met daarin plastic zakjes opgehangen. Dat is voor het geval dat de baasjes hun zakjes niet bij zich hebben, om zo alsnog de drollen mee te nemen. Flyers worden uitgedeeld met de tekst: "Laat alstublieft uw hond niet overal poepen, kinderen willen buitenspelen zonder in de poep te stappen! Ruim het op en steun ons voor een schoner Laarbeek. En ook staat op de flyer: :Hee, hallo? Ruim je shit op!" De laatste oplossing zijn paaltjes met dezelfde tekst als op de flyers. Die paaltjes worden geplaatst bij grasveldjes.

Route
De acties worden op verschillende locaties in Laarbeek ondernomen. Het begin is in Beek en Donk bij het Commanderij College en op de Wijnkelderweg. Daarna gaan de kinderen samen met BOA's Nico en Celine naar de speeltuin en de Molenweg. Dan is Mariahout aan de beurt voor de Zuster Persoonstraat, Nieuwe Erven en de Tuindersweg. Vervolgens trekt de groep naar Lieshout om op de Vogelenzang en het Kerkhofpad te werk te gaan. Rond 18.15 uur is de route afgelopen nadat de laatste loodjes zijn gelegd op de Bosscheweg, Klokstraat, Jan van Rixtelstraat en de Mariastraat in Aarle-Rixtel.

Of de maatregelen tegen hondenpoep meteen geholpen hebben, is nog maar de vraag. Er worden niet direct veel mensen aangesproken. Ook laten de hondenuitlaters zich niet direct gelden, want zij maken slim gebruik van de situatie en lopen om in plaats van de jeugdgemeenteraad tegen te komen. Hopelijk wordt hondenpoep nu vaker opgeruimd en kunnen Laarbeekse kinderen in een schone omgeving blijven spelen.