De eend, al broedend in een knotwilg met een goede schutkleur
De eend, al broedend in een knotwilg met een goede schutkleur Foto: Leo van den Heuvel

Publiekswandeling IVN Laarbeek in de Aarlese Beemden

Algemeen Natuur

Aarle-Rixtel - De volgende wandeling van het IVN Laarbeek vindt op zondag 27 mei plaats. Dit keer is het een thuiswedstrijd voor het IVN, want de gidsen starten vanuit het IVN gebouw aan de Beekseweg te Aarle-Rixtel.

De wandeling gaat door een gebied, waar nooit een ruilverkaveling is geweest. Hier kan men nog iets terugzien van kleinschaligheid en biodiversiteit, die eens kenmerkend waren voor het Brabantse land. Aarle-Rixtel heeft niet alleen in de dorpskom zijn parels, maar ook in het buitengebied, en dat is soms veel minder bekend. Het IVN doet al jarenlang zijn best om de biodiversiteit in dit gebied verder te verhogen. Daarbij hebben ze ook veel te maken gehad met de natuurelementen, zoals de storm van 18 januari. Ook is het populierenbos gekapt, omdat dit voor gevaarlijke situaties zorgde.

Voor de nieuwe aanplant is gebruik gemaakt van een grote diversiteit aan bomen en struiken, zoals verschillende soorten linden en populieren, de steel- of fladderiep, jeneverbes, berg- of trosvlier, haagbeuk, verschillende soorten wilgen en andere, zodat de bomen- en struikenliefhebber hier zijn hart op kan halen. Ook is er hard gewerkt aan het bomenbos, het voedselbos, de wandelpaden en het nieuwe weiland. Het IVN gaat het beheer doen van twee hectare die vanouds in het bezit is van het Onze Lieve Vrouwe Gilde, de Blauwe Schut. Stukjes onverkaveld weiland die nog in eigendom zijn van een oeroud gilde, waar zie je dat nog? Vochtig grasland zal mogelijk reiger en ooievaar verleiden tot broeden. Gelukkig gaat de megaweg door dit gebied niet door. Want die zou niks over hebben gelaten van dit zowel wat betreft landschapshistorie als wat betreft natuur unieke gebied.

De wandeling start op deze zondagmorgen om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Een kennismaking met een uniek stukje Laarbeek. Gegidst door mensen die hier heel goed de weg weten.