Afbeelding

Visvijver IJsbaanlaan begint weer een gezicht te krijgen

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Als je de kop bij dit artikel leest, kun je jezelf afvragen wat dit te betekenen heeft. Voor insiders is dat niet zo moeilijk natuurlijk. Maar voor buitenstaanders komt dit raar over. Na jarenlang aandringen en brieven naar de gemeente is het, mede door de inzet van enkele gemeenteambtenaren en wethouder Tonnie Meulensteen toch eindelijk zo ver. De visvijver aan de IJsbaanlaan heeft nieuwe, en vooral veilige beschoeiing!

Dat hengelsportvereniging Het Geduld dit niet alleen geregeld kon krijgen is voor iedereen duidelijk. Daarom zijn zij ook heel dankbaar dat Henrie Bouwmans en hun stagiaire Tim Donkers hen daar waar nodig (en dat was op vele gebieden) ondersteund hebben en nog steeds doen. Nu de zijkanten stabiel zijn moet er natuurlijk nog heel veel gebeuren om de vijver weer net zo mooi (of nog mooier) te krijgen dan voor de renovatie begon. Hiervoor moet er nog letterlijk bergen werk verzet worden.

Om een paar voorbeelden te noemen: er moet elektriciteit en voorzieningen voor water aangelegd worden. Wat heb je immers aan een verblijfsruimte en een toiletruimte zonder water en licht? Om de omgeving weer toonbaar te maken moet de ruimte rond de vijver opnieuw ingezaaid worden en er ook nog nieuwe beplanting aangeplant worden. Ook in de vijver moet er het nodige gebeuren, denk hierbij aan riet, dat zo nodig is voor de vissen. Met de visplaatsen is hun bouwmeester Toon al volop bezig. Ook willen ze aan de achterkant van de vijver, de zonzijde, een extra visplaats maken voor minder valide vissers, zodat die niet altijd in de schaduw en wind hoeven te gaan zitten. Om daar te kunnen komen, wat overigens ook voor de vele bezoekers aan de vijver geldt, is een bruggetje over het smalste gedeelte bij de lindeboom nodig. Rond de vijver komt er een vast pad zodat mensen met een invalidewagen gemakkelijk rond de vijver kunnen wandelen en ergens op een rustig plekje van de natuur kunnen genieten. Daarvoor zijn ook weer banken rond de vijver nodig. Ook de tafel met de twee banken onder de lindeboom zijn aan vervanging toe.

Gelukkig heeft Het Geduld al de toezegging gehad van enkele sponsoren. De Rabobank Peel Noord heeft de kosten van 2 van de vijf geplande banken op zich genomen. De Stichting Steun Welzijnszorg gaat hen steunen met het pad rond de vijver. De Dorpsraad Beek en Donk wil hen met een deelproject ondersteunen en ook Ondernemersfonds Laarbeek is aan het kijken of en waar zij mee kunnen steunen.

Dat hierdoor, en door het uitlopen van de planning de heropening van de vijver eind mei nog niet kan plaatsvinden, is duidelijk. Daarom is besloten om dit uit te stellen, net als de viering van het 90-jarig bestaan, tot het weekend van 20 en 21 oktober 2018. Hopelijk zijn ze dan zover dat ze aan alle inwoners van Laarbeek en daarbuiten kunnen laten zien hoe mooi alles geworden is, Aken en Keulen zijn immers ook niet in een jaar gebouwd. Tot slot wil de hengelsportvereniging alle mensen, die hun stem op hen hebben uitgebracht bij de Rabobank Clubkascampagne hartelijk bedanken.

Bent u in de buurt, kom dan gerust een kijkje nemen.