Afbeelding

Jubileumweekend St. Leonardusgilde in Duitsland

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - 22 gildebroeders en –zusters van het Leonardusgilde zijn in het weekend van 8 tot en met 10 juni met de auto naar Gittelde gereden om daar met de Duitse vrienden het 40-jarig freundschaft te vieren. Gelijktijdig kon men daar met trots terugzien op het 525-jarig bestaan van het Schützengesellschaft.

Het waren 3 geweldige dagen samen met de leden van hun zustervereniging die hen op vrijdagmorgen in hun hypermodern Schützenhaus met koffie en gebak of een biertje een hartelijk welkom bezorgden. Om 13.00 uur stond de bus klaar om het gezelschap naar Schierke te brengen voor een rondleiding in de apotheek 'Zum Roten Fingerhut', bekend om zijn kruidenbitter onder de naam van 'Schierker Feuerstein', dat nog steeds volgens een geheim recept gebrouwen wordt.

Weer terug in het Schützenhaus werd de feestavond geopend met een warme maaltijd, bereid door de gildezusters uit Gittelde. De volgende dag gingen ze met de bus naar De Rammelsberg, aan de rand van het mooie historische stadje Goslar, dat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed is opgenomen. De Rammelsberg was ooit één van de grootste vindplaatsen van koper, lood en ijzererts ter wereld. Circa 1000 jaar vond hier mijnbouw plaats, waardoor grote grotten ontstonden. Na het bezoek aan de grotten en het museum werden ze uitgenodigd voor een picknick in de openlucht. Hierna volgde nog een rondleiding door het oude centrum van Goslar onder leiding van een Nederlandssprekende gids.

Weer terug op de basis werd de feestavond geopend met een barbecue en vonden er enkele optredens plaats. Het lijflied 'Het is een rooie en gene grune' mocht natuurlijk niet ontbreken en er werd gefeest tot in de kleine uurtjes.

Op zondagmorgen vond nog een schietwedstrijd plaats met elektronische geweren met het volgende resultaat: het hoogst aantal punten werd gehaald door Mario van de Elsen, als tweede eindigde Geert-Jan van Rixtel (Bzn) en de derde plaats werd ingenomen door Tijn van der Bruggen.

Alles bij elkaar een fantastisch weekend, waarover ze nog vaak zullen napraten. Bijzonder dank aan Sandra Otte, die een belangrijk deel van de organisatie op zich had genomen. Om 12.00 uur stond weer een maaltijd klaar en na wat dankwoorden en handen schudden vertrokken ze omstreeks 14.00 uur terug naar Beek en Donk.