Truus Kuijten Gerrie van den Broek in de Bernadettestraat
Truus Kuijten Gerrie van den Broek in de Bernadettestraat Foto: Carel Kuijten

Bernadettebuurt Mariahout viert 50-jarig bestaan

Algemeen Algemeen

Mariahout – De Bernadettebuurt in Mariahout viert zaterdag 1 september dat ze 50 jaar bestaan. In een middag- en avondprogramma nodigen ze buurtgenoten en oud-buurtgenoten uit om deze mijlpaal gezellig mee te vieren.

Buurt om het Groene Hart
In een halve cirkel, met daarbinnen; school, klooster, Openluchttheater, buurthuis, kerk met processiepark met kerkhof, ligt de Bernadettestraat. Maar de buurt strekt zich verder uit dan deze halve cirkel. Ook het Knapersven, Torreven, Meerven en Bosven behoren tot de buurtvereniging. Ondernemer en bekende Mariahoutenaar Tinus Vermeulen bouwde na de oorlog de eerste koop- en huurwoningen aan de Bernadettestraat. Inmiddels is de straat volwassen geworden en zijn er in de loop der jaren vele huizen bijgekomen. Vijftig jaar geleden staken een aantal buurtbewoners de koppen bij elkaar om samen van alles te organiseren. Op tafel bij Truus Kuijten ligt een dikke map vol herinneringen van vervlogen jaren. Foto's, kaarten, bidprentjes, bedankjes, krantenartikelen en uitnodigingen van gebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar. Namens de feestcommissie vertelt Truus samen met Gerrie van den Broek over het verleden van de buurt en over de festiviteiten die gaan komen.

Actieve buurtvereniging
Terwijl de map op tafel doorgebladerd wordt komen herinneringen tot leven. Zwart-witfoto's van carnavalsoptochten en activiteiten met de buurt. Kleurenfoto's met vrolijk spelende kinderen in Wanrooij. "Van de oprichters leeft alleen Doortje van der Burgt nog", vertelt Truus. "Dien Kuypers woont nog steeds in onze buurt en is meer dan twintig jaar bestuurslid geweest. We hebben een actieve straat met veel mensen die zich inzetten voor de gemeenschap." Het is dan niet raar dat burgemeesters van de gemeente Lieshout en Laarbeek vaak naar de Bernadettebuurt afreisden om een lintje op te spelden. De centrale ligging van de buurt geeft leven in de brouwerij. Met carnaval worden regelmatig prinsen en jeugdprinsen aangeleverd en 'Het Buurthuis' is het centrum van diverse activiteiten. Jarenlang woonde pastoor van Eijndhoven in de straat en van optredens in het Openluchttheater krijgen de bewoners van de Bernadettestraat het meeste mee. "Een keer per jaar gebruiken wij het openluchttheater voor een vlooienmarkt", vertelt Gerrie. "Dan is de buurt ook weer actief samen aan de slag."

Feesten
Op 1 september vertrekt de buurt om 12.00 uur vanaf het Buurthuis naar een mooie locatie ergens in Mariahout om daar samen te barbecueën. Vanaf 20.00 uur zijn ook oud-buurtgenoten welkom op een gezellige feestavond in zaal 'De Pelgrim'. "We willen er een soort ongedwongen reünie van maken", vertellen Truus en Gerrie. "Lekker buurten met elkaar." Djim Vervoort zal die avond voor de muziek zorgen. De feestcommissie hoopt veel mensen te ontmoeten.

Informatie? Mail Truus: tkuijtenhandlijnkunde@onsbrabantnet.nl of Gerrie: Gerriebroek53@gmail.com.

Afbeelding