Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Piet Aarts, Lucie van Griensven en Ingrid van Someren zeggen 'Raagten' vaarwel

Algemeen Onderwijs

Beek en Donk – In de laatste week van dit schooljaar nemen drie leerkrachten afscheid van kindcentrum 'De Raagten'. Piet Aarts gaat na 46 jaar 'De Raagten' verlaten. Lucie van Griensven vertrekt na 43 jaar en Ingrid van Someren staat 35 jaar voor de klas en beëindigt na achtentwintig jaar Raagten haar carrière.

Onderwijshart
Moe en afgemat zijn de drie leerkrachten zeker niet en ze vertellen met een twinkeling in de ogen over het onderwijs. "Als we mochten kiezen zouden we het zo overdoen", zeggen ze in koor. De betrokkenheid van het drietal is groot. Druk bezig met CITO's, schoolkamp en rapporten komt de carrière schijnbaar abrupt ten einde. "Dat is niet zo", legt Ingrid uit. "Het is een weloverwogen keuze geweest, de tijd is rijp." Piet Aarts was twintig toen hij voor de eerste keer voor de klas stond. "De school bestond uit twee gebouwen. Meisjes gingen naar de Monseigneur Bekkersschool en jongens naar de Leonardus", vertelt Piet. "Al gauw werden die scholen samengevoegd en werd het onderwijs gemengd." Lucie heeft, net als de anderen, veel generaties zien passeren. "Tijdens inschrijven van nieuwe leerlingen wordt naar ons gevraagd.", vertelt Lucie. "Het is zo leuk om kinderen van kinderen te zien." Piet vult haar lachend aan; "Ook kleinkinderen van kinderen."

Teamgeest
Zoveel jaren samenwerken schept een band. 'De Raagten' was een grote school met een groot hecht team. Die sfeer is in het huidige kleinere team niet veranderd. "Piet en ik werkten nooit samen, tot dit jaar", lacht Lucie. "Het is speciaal om samen het onderwijs te verlaten." De teamgeest blijkt uit de opmerking van het drietal; "Vermeld ook dat Antonet Burgers afscheid neemt." Over kinderen en ouders zijn de scheidende leerkrachten vol lof. "De ouderbetrokkenheid op 'De Raagten' is groot", vertellen ze trots. "Natuurlijk hebben ouders vaak beiden een baan en moeten activiteiten voor school gepland worden. Maar bijvoorbeeld bij zoiets als het feest van ons vijftigjarig bestaan kun je op alle hulp rekenen."

Onderwijs in ontwikkeling
"Het onderwijs heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan", vertelt Ingrid. "Computers en digiborden deden hun intrede en het individuele kind kwam centraal te staan." Natuurlijk zien de scheidende leerkrachten de werkdruk en afname van mannelijke leerkrachten. Toch zien ze vooral de positieve kanten van het vak. De huidige school en kindcentrum staan model voor het moderne hedendaagse onderwijs. "Elke basisschool zou er zo uit moeten zien", glundert Piet. "Het kind van nul tot twaalf staat centraal van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. Er heerst rust en sfeer." Het onderwijsstokje wordt dan ook met een gerust hart doorgegeven.

Op dinsdag 3 juli is er van 16.00 tot 18.00 een open receptie in Kindcentrum 'De Raagten'. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.