Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Aarlese huisarts Ton Engels gaat met pensioen

Algemeen Gezondheid

Aarle-Rixtel - Huisarts Ton Engels neemt per 28 juni afscheid van zijn patiënten. Sinds 1986, dus ruim 32 jaar, is hij werkzaam geweest in Laarbeek. Hij is getrouwd en heeft zelf vier kinderen en inmiddels 3 kleinkinderen. In november wordt het vierde kleinkind verwacht.

De huisarts
Ton Engels is van geboorte afkomstig uit Beek en Donk. Tijdens zijn opleiding is een van de stageplaatsen Aarle-Rixtel. Na zijn opleiding wil hij aan de slag als huisarts en heeft daarbij de keuze uit Aarle-Rixtel en Hapert. Vanwege de vele contacten en opgebouwde band met de mensen valt de keuze op de Laarbeekse kern. Op de vraag waarom de keus op huisarts is gevallen, antwoordt Ton dat zijn belangstelling vanaf het begin van zijn studie uit is gegaan naar continuïteit van zorg om zodoende voor de individuele patiënt en diens familie een vertrouwenspersoon en vraagbaak te kunnen zijn op medisch gebied. Op de vraag of hij ooit na heeft gedacht over alternatieve geneeswijzen of zoals Chinese geneesheren de mens als totaal behandelen, zegt hij resoluut: "Nee". Ton staat volledig achter de geneeswijzen van de reguliere praktijk. Daarbij wijst hij die andere manieren van tegen de mens aankijken om tot genezing te komen echter absoluut niet af. "Ik heb me er nooit in verdiept en kan er daarom geen oordeel over geven".

Mondiger
Er zijn niet meer patiënten als vroeger, maar ze komen wel met meer en meer complexe vragen. De vergrijzing speelt hierin een rol. Met het verdwijnen van de bejaardenhuizen is het vangnet voor mensen die zorgbehoeftig worden maar niet verpleeghuisbehoeftig zijn, komen te vervallen. "Deze mensen blijven langer thuis zonder een 24 uurs vangnet en hebben daardoor mee kans op complicaties bij ziekte of bij vallen. Gevolg is meer druk op de eerstelijnszorg in een relatief laat stadium met weer vaak noodzaak tot doorverwijzen naar het ziekenhuis. Ook zijn er meer 'jonge ouderen' -de babyboom generatie- met leeftijd gerelateerde kwalen als diabetes en hartvaatziekten die gestructureerd begeleid worden door daarvoor opgeleide praktijkondersteuners. Men zoekt vaak thuis op internet informatie over gezondheidsproblemen en dat vind ik prima.

Lees het complete artikel in DeMooiLaarbeekKrant van donderdag 28 juni.