Afbeelding
Foto: Martin Prick

Officiële onthulling Kwizut Insectenhotel bij gemeentehuis

Algemeen Algemeen

Laarbeek - De gemeente Laarbeek luidde donderdag 21 juni de zomer in met de opening van het Kwizut Insectenhotel op het grasveld naast het gemeentehuis. In het bijzijn van het Kwizut bestuur, leden van de scouting en van het IVN onthulde wethouder Monika Slaets samen met ontwerpster Nicole de Leest en gemeentemedewerker Hans Kuipers de uitvoering van het winnende ontwerp van de Kwizut prijsvraag: 'Ontwerp een mooi insectenhotel, dan zorgt de gemeente ervoor dat het mooiste ontwerp gebouwd wordt'.

"Sociale cohesie en biodiversiteit komen overal terug"
De prijsvraag is uitgeschreven naar aanleiding van het 'Gouden jaar' waarin de gemeente Laarbeek viert dat ze gekozen is tot groenste gemeente van Europa. "Dit traject is eigenlijk al begonnen met de deelname aan de Nederlandse Entente Florale", stelt de wethouder in haar speech. "Er is toen met zoveel vrijwilligers samengewerkt. Sociale cohesie en biodiversiteit komen sindsdien overal terug. Dat resulteerde in het goud bij de Europese Entente Florale en nu weer de GroenStrijd 2.0. En als we het hebben over iets dat iedereen verbindt, hebben we het ook over Kwizut."

"Het ontwerp bestaat uit vier elementen, de vier kernen van Laarbeek"
Nicole de Leest maakte tijdens Kwizut 2017 deel uit van het team van buurschap de Molen uit Lieshout. "Ik zag de opdracht in de lijst staan met vragen die nog waren blijven liggen. Ik heb een interieuropleiding gedaan en ben naar huis gegaan om daar met mijn eigen tekenmateriaal de opdracht uit te werken. Het ontwerp bestaat uit vier elementen, de vier kernen van Laarbeek. Iedere woonplaats heeft zo zijn eigen gedeelte in het ontwerp."

"De honingraten zijn typerend"
De gemeente ontving van Kwizut tientallen inzendingen waar veel creatieve ontwerpen bij zaten. Hans Kuipers maakte namens de gemeente deel uit van de jury die het winnende ontwerp mocht kiezen. Hij licht de keuze voor het winnende ontwerp toe: "Dit ontwerp was een heel mooi model. De honingraten zijn typerend. Daarnaast was het functioneel, strak en uitvoerbaar. Bovendien was het gemakkelijk in te richten. Daar ontbrak het bij veel andere ontwerpen aan. De inrichting zelf sprak ons het meeste aan van de scouting. Daarom is er uiteindelijk ook een combinatie gemaakt en heeft de scouting het vullen van de inrichting verzorgd."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding