Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 22163e
Foto: Johan Maas
FOTO'S Fotoseries

Basisschoolleerlingen zorgen voor schoon Laarbeek

Beek en Donk - De jeugdgemeenteraad heeft samen met veel kinderen uit Laarbeek ervoor gezorgd dat de gemeente steeds schoner wordt. Samen gaan ze voor een mooi en schoon Laarbeek. Vorige week woensdag kregen de scholen een speciale (en coole!) JGR-prullenbak uitgereikt.

5000 kilo afval
Op een zaterdag in maart hebben veel kinderen samen afval van straat opgeruimd. Samen willen ze Laarbeek schoonmaken en schoon houden. Laarbeek moet een duurzame gemeente worden. In Beek en Donk waren bijvoorbeeld de kinderen van Openbare basisschool 'Het Klokhuis' in de weer om de omgeving schoner te krijgen. Samen hebben ze 5000 kilo opgehaald. Een hele prestatie. Ze hebben het afval niet alleen opgehaald maar ook gescheiden. Omdat deze kinderen dit samen hebben gedaan kregen ze een cadeau van de gemeente. Een cadeau om samen Laarbeek schoon te houden; een afvalbak. Met deze bak kunnen ze afval scheiden. De bakken worden bij de scholen geplaatst. Twee leerlingen van deze basisschool hebben daarnaast iets speciaals gedaan. Nicky en Iris houden samen het schoolplein schoon. Af en toe ruimen ze met z'n tweeën het hele schoolplein op. Twee echte kanjers dus.

De jeugdgemeenteraad
Teus (11) en Teun (12) zitten allebei in de jeugdgemeenteraad. Meerdere keren per jaar vergaderen ze samen. Alle kinderen van de jeugdgemeenteraad worden ingedeeld in werkgroepjes. Hierin bespreken ze hun ideeën. Vervolgens gaan ze met deze ideeën aan de slag. Dit jaar was het idee 'Aandacht voor afval'. Teus en Teun zaten samen in een werkgroepje en ze wilden gaan voor een schoon en duurzaam Laarbeek. Ze hebben bedacht om mensen te gaan stimuleren om afval op te ruimen en daarmee Laarbeek schoon te houden. Hieruit is ook het idee voortgekomen om samen met de scholen Laarbeek schoon te gaan maken. De school die het meeste afval op zou ruimen zou een prijs krijgen. Uiteindelijk hebben alle scholen een prijs gekregen omdat ze het zo goed hebben gedaan.

Na de schoolvakantie vertrekken de leerlingen uit groep acht naar het voortgezet onderwijs. Hun plekje wordt overgenomen door de huidige groep zes leerlingen die na de vakantie, als ze in groep zeven zitten, mogen stemmen op één schoolgenoot uit groep zeven, die in de jeugdgemeenteraad komt te zitten. Hopelijk heeft de nieuwe jeugdgemeenteraad weer zulke goede ideeën om samen van Laarbeek iets moois te maken.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>