Wim Daniëls (links) in gesprek met microfonist Rien van Horik tijdens de Ronde van Gerwen….
Wim Daniëls (links) in gesprek met microfonist Rien van Horik tijdens de Ronde van Gerwen…. Foto: Cees van Keulen

Wim Daniëls over de taal van de fiets

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel/Gerwen - Over de fiets, de liefde en passie ervoor, de woorden die erbij horen, daarover geeft schrijver Wim Daniëls op donderdagavond 5 juli een lezing in wielercafé De Stam in Gerwen. Wim Daniëls is geboren en getogen in Aarle-Rixtel en woont in Eindhoven. In het boek 'De taal van de fiets' vermeldt de schrijver/cabaretier zijn geboorteplaats Aarle-Rixtel diverse keren. "Jongens van dertien en veertien waren we. Allemaal uit het dorp, Aarle-Rixtel."

Zijn carrière als wielrenner begon met de Ronde van Croy. Wim schrijft: "Die startte bij ons thuis voor de deur, elke zomeravond. Het was een ongeorganiseerde ronde, die we zelf zo hadden genoemd, vernoemd naar het kasteel dat er staat, kasteel Croy." In het boek een foto van de eerste racefiets van Wim. Wim houdt de fiets vast met zijn vader erop als coureur.

Drie zeges
Zijn wielercarrière duurde maar kort, een paar jaar. Hij won drie keer. "De Ronde van Gerwen, de Ronde van Valkenswaard en het clubkampioenschap van wielerclub Buitenlust uit Helmond" aldus Daniëls in zijn boek. Als adspirant won hij in 1970 de Ronde van Gerwen en Tweede Paasdag is heilig voor hem. Dan is hij altijd te vinden langs het parcours in wielerdorp Gerwen, waar op Tweede Paasdag de jaarlijkse Grote Ronde van Gerwen wordt verreden. Donderdag 5 juli is Wim weer in Gerwen, nu geeft hij er een lezing in wielercafé De Stam, dat 15 jaar bestaat.

Ketting en luchtband
In zijn nieuwe boek belicht Daniëls de fiets van allerlei kanten: historisch, taalkundig, emancipatorisch. Twee belangrijke uitvindingen die de fiets populair hebben gemaakt zijn volgens hem: de ketting en de luchtband. In de eerste ruim twintig jaar van het bestaan van de fiets – uitgevonden in 1861 – ontbraken die nog.

Fietsclubs
"Ik was erbij toen op een avond in 1971 in café 't Heuveltje in Aarle-Rixtel de fietsclub Aan de Wielen werd opgericht. Er waren negentien aanwezigen." Wim verhaalt over fietsclubs, fietsbladen en fietspaden. Ook fietsclub Gosandekant uit Gemert komt aan bod. Wim legt uit: 'Gosandekant' is dialect voor 'Ga eens opzij'.

Onderdelen en 'fiets'-liedjes
In zijn boek belicht de schrijver ook de onderdelen van de fiets en de tientallen soorten fietsen die er zijn en deels zijn geweest. Hoe wordt de fiets in liedjes bezongen en hoe wordt de fiets in de literatuur beschreven? Aan de hand van zijn boek neemt Wim Daniëls zijn toehoorders tijdens zijn lezing mee in zijn verhaal over de fiets. Het boek is op deze avond ook te koop en kan desgewenst gesigneerd worden. Voor een gezellige avond waar je ook nog iets van opsteekt, kom je naar wielercafé De Stam, Gerwenseweg 38, Gerwen (Nuenen c.a.), donderdag 5 juli, aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.