Kinderen krijgen uitleg over de 'dode hoek'
Kinderen krijgen uitleg over de 'dode hoek'

Project 'De dode hoek bij grote voertuigen'

Algemeen Verkeer

Laarbeek - In Laarbeek werd op dinsdag 26 juni door Veilig Verkeer Nederland, met de assistentie van 12 Laarbeekse vrijwilligers, weer een project 'de dode hoek bij grote voertuigen' gehouden. Een 200 tal kinderen uit de groepen 7 of 8 van het basisonderwijs uit Laarbeek hebben hier aan deel genomen.

In goed overleg met de gemeente mochten ze de gastvrijheid genieten in de kantine van de gemeentewerf aan de Stater in Lieshout. Dit is een redelijk centraal gelegen plaats, die voor de kinderen op de fiets, vanuit alle Laarbeekse basisscholen goed bereikbaar is. Het programma per groep duurde ongeveer 1 uur. In dit uur krijgen de kinderen als eerste een film te zien over het onderwerp. Aan deze film is medewerking verleend door een jonge vrouw, die in het verleden zelf slachtoffer is geweest aan een ongeval met een vrachtauto. Door een vertegenwoordiger van VVN werd aanvullende voorlichting gegeven. Na dit theoretisch deel liepen de kinderen naar buiten. Hier stonden op het terrein van de gemeentewerf een aantal grote voertuigen, waaronder enkele trekkers met oplegger opgesteld. Hier kregen de kinderen de gelegenheid om met eigen ogen te zien waar bij een groot voertuig de dode hoek zit. Bij elk voertuig was een chauffeur aanwezig, die dit praktijkgedeelte voor de kinderen verder inhoud gaf. Door in de praktijk te laten zien waar alle dode hoeken zitten blijft het allemaal veel beter bij de kinderen hangen. Zorg dat jij de chauffeur ziet, dan ziet hij jou ook. Ga nooit langs een vrachtauto rijden maar blijf er ruim achter. Dat zijn een paar stelregels die geleerd worden.

Zonder de steun van velen is een project van deze omvang natuurlijk kansloos. Ook nu is er steun en enthousiasme geweest vanuit de Gemeente Laarbeek, Stichting ViERBINDEN, de scholen in het basisonderwijs, leerkrachten, begeleidende ouders en zeker niet te vergeten de eigen vrijwilligers. Ook prijst VVN zich gelukkig met de medewerking van de deelnemende bedrijven, die belangeloos een chauffeur met voertuig hebben willen leveren. Het ging hierbij om de gemeente Laarbeek, Teunissen Transport Auto Service en Boekweit transport BV. De VVN kijkt terug op een geslaagde dag.