Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 7d612a
Foto: Martin Prick
FOTO'S Fotoseries

Laarbeekse jeugd leert vissen op een prachtige plek

Beek en Donk - Hengelsportvereniging Het Geduld hield zondag 24 juni in het kader van 'Juni Watermaand' een viswedstrijd voor de Laarbeekse jeugd.

Verleden
De huidige visvijver van de hengelsportvereniging -de visclub in de volksmond- bestaat uit twee waterpartijen die door een vernauwing met elkaar zijn verbonden. Oorspronkelijk was deze vijver onderdeel van zwembad De Koppelen, wijd en zijd bekend om haar grote baden, de gezelligheid en de mogelijkheid tot zonnen en roeien. Op de roeivijver lagen aan aantal bootjes, die verhuurd werden. Het water in de baden werd verwarmd door de zon. Oorspronkelijk kwam het uit de Zuid-Willemsvaart en het was helemaal niet ongewoon om in 'Het Diep', zoals het middelste bad werd genoemd. De vissen tegen te komen. Achter de roeivijver lag de voorverwarmingsvijver, die tot taak had het kanaalwater alvast wat op temperatuur te brengen voor het in de baden werd gelaten. De roeivijver en de voorverwarmingsvijver worden al lang niet meer als zodanig gebruikt en zijn nu het domein van de visvereniging. De dijk tussen de twee waterpartijen is weggehaald, zodat het geheel nu een waterplas vormt.

Ouder
Een 15-tal jaren geleden vonden enkele leden van de vereniging dat één en ander toch eens moest worden aangepakt, want onderhoud was er jaren niet meer gepleegd. "Wethouder Tonny Meulensteen heeft ons toen goed geholpen, door een mogelijkheid te bieden om een nieuwe opslagruimte te bouwen. Op de 20 vierkante meter bouwgrond die we kregen, hebben we een mooi verblijf neergezet. Daarin zit zelfs een keukentje en een toilet in. Een prachtig geheel is het geworden, maar helaas kunnen we het niet verlichten en de wc en keuken niet gebruiken, want er is hier geen waterafvoer en stroom", legt Peter Beerens van het bestuur uit. "We hebben daarna een bedrag gekregen van de gemeente om de randen weer te beschoeien, zodat het voor iedereen veilig vissen is. Het asfaltpaadje rond het geheel hebben we zelf aangelegd, zodat ook mensen met een rolstoel toegang hebben tot de hengelsport". In dit verband moet zeker de niet aflatende inzet van Toon Jansen worden vermeld. "Als we nu ook een kopje koffie konden zetten en mensen een toilet zouden kunnen aanbieden, zou alles perfect zijn", legt Peter uit. "Sommige mensen willen hier wel komen vissen, maar zijn al wat ouder en hebben een goed toilet nodig".

Vinger in de bek
De vijver ligt er nu prachtig bij. Dit jaar zal op een later tijdstip het 90-jarig bestaan van de hengelsportvereniging worden gevierd, maar in het kader van 'Juni Watermaand' werd een viswedstrijd georganiseerd voor de Laarbeekse jeugd. Voorzitter Hugo van Schijndel kampt net als veel andere verenigingen met het probleem, dat er te weinig jonge leden zijn. Maar op de zondag hebben veel jeugdigen ondanks het grote aanbod van activiteiten elders in Laarbeek de weg naar de vijver gevonden. Merit van Zutven (6 jaar) is met een hengel die langer is dan zijzelf aan het vissen en doet het prima volgens persoonlijk begeleider Hugo van Schijndel. Verderop wordt er een foto gemaakt van een grote vis, die werd gevangen. Het haakje moet snel worden verwijderd, dan op de foto "vinger in de bek", zegt begeleider Ad van der Zanden. "Foto maken en dan weer vlug terugzetten", voegt hij eraan toe.

De uitslag van de viswedstrijd (top 3) is als volgt: 1. Desley van Schijndel, 2. Dirk van Lieshout, 3. Tim van Zoggel. Alle deelnemende kinderen kregen van de hengelsportvereniging een gratis vispas voor een jaar!

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>