KBO Beek en Donk bezoekt de tweede kamer

Algemeen Senioren

Beek en Donk - 50 leden van KBO Beek en Donk, het maximale aantal, hebben donderdag 14 juni gebruik gemaakt van de excursie naar het tweede kamergebouw in Den Haag. Dit was een vervolg op het bezoek aan het provinciehuis van afgelopen maart, waarbij dit bezoek als extra werd geregeld.

Om precies half 11 vertrok de bus vanaf het ontmoetingscentrum richting Den Haag met onderweg nog een korte koffiestop en de mogelijkheid om de lunch te nuttigen. Rond de klok van 12.30 uur arriveerden ze bij het gebouw van de tweede kamer. Voordat er toegang werd verleend om het 2e Kamergebouw binnen te mogen, werd eerst iedereen onderworpen aan een veiligheidscheck zoals op een vliegveld gebeurt, dus door detectiepoortjes, geen nagelvijltjes, zakmessen of andere scherpe metalen voorwerpen.

De bezoekers uit Beek en Donk werden evenals in Den Bosch ontvangen door Ernst van Welij, communicatiemedewerker van het CDA. Onder het genot van een kop koffie werden ze geïnformeerd door 2e kamerlid René Peters uit Oss over zijn werkzaamheden. Hij is namens de fractie van het CDA woordvoerder op het gebied van SZW, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Hierna werden ze voor de rest van hun bezoek rondgeleid door Ernst van Welij. Hij vertelde op duidelijke en humoristische wijze vele bijzonderheden over dit markante gebouw. Verder was interessant de anekdote over de gang van zaken bij de kaping in de Punt door Zuid-Molukkers en de bezetting van een lagere school in Bovensmilde in mei 1977. In de bibliotheek van het gebouw, de handelingenkamer, zaten Dries van Agt en Joop den Uil met enkele medewerkers bijna 3 weken onafgebroken afgezonderd de ontwikkelingen te volgen en maatregelen te bedenken om hier een einde aan te maken. Men was het in eerste instantie niet eens over hoe de zaak aangepakt moest worden en naar later bleek leidde dit tot een vete tussen van Agt en den Uijl. Daarna mochten zij op de publieke tribune van de tweede kamer plaatsnemen en konden zij het gesprek volgen tussen woordvoerders van verschillende partijen en Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, over de problemen tussen Air France en de KLM.

Rond half 5 stond de bus voor het gebouw om weer naar ieders tevredenheid weer huiswaarts te keren naar Beek en Donk. Een goede organisatie en interessante excursie. Bedankt iedereen die hieraan meegewerkt heeft.

Heeft u interesse om ook KBO lid te worden, neem dan even contact op met ons secretariaat, tel 0492-463860 of mail naar secr.kbobd@gmail.com.