Afbeelding
Foto: Johan Maas

Processiepark Mariahout voorbereid op toekomst

Algemeen Algemeen

Mariahout – Tijdens de feestelijkheden van 'Mariahout 85' werd het processiepark officieel geopend. Toch zal het nog jaren duren voordat het processiepark zal zijn zoals 'Stichting het Groene Hart van Mariahout' het voor ogen heeft. Samen met parkmedewerkers wordt hard gewerkt om het park toekomstbestendig te maken. Het park oogt nu nog kaal, maar dat gaat komende jaren veranderen.

Van vrijheid naar visie
"Als je in de Bernadettestraat staat, kun je zo naar de Mariastraat kijken." Een van de opmerkingen die de laatste tijd weleens valt. Er zijn inderdaad bomen gerooid, daardoor krijgen ontkiemende (on)kruiden, bodembedekkers en onderbegroeiing groeiruimte. "Heb geduld", zeggen Wim Meulendijks en Harold de Louw van de stichting en adviseur en groendeskundige Bart van Sleeuwen. "Over een paar jaar zul je het resultaat zien." In 'Het Groene Hart' hadden de grot en het openluchttheater al een grondige renovatie achter de rug. Het processiepark was behoorlijk dichtgegroeid en aan onderhoud toe. "Inwoners van Mariahout plantten ruim tachtig jaar geleden met planten die in die jaren veel gebruikt werden", legt Bart uit. "Er groeiden allerlei bomen die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. Mooie bomen, maar ze trekken bijvoorbeeld geen insecten aan, wat erg belangrijk is voor het natuurlijk evenwicht"

Inheemse begroeiing
Bart doelt vooral op grote Amerikaanse eiken die er tientallen stonden. Velen zijn gekapt en parkmedewerkers hebben hiervoor al een aantal inheemse bomen in de plaats gezet. "Beuken en bijvoorbeeld inlandse eiken zijn bomen met toekomst", legt Wim uit. "Daarnaast was onderhoud hard nodig. Tijdens stormen waren toppen uit bomen gewaaid." Nu wordt het park een plek met verschillende uitgroeiende bomen en begroeiingslagen waar wandelaars steeds iets nieuws zullen ontdekken. Achter elk bosje komt weer een ander mooi plekje met bodembedekkers, struiken of hogere bomen.

Tijd doet zijn werk
Bomen groeien langzaam. Natuur heeft tijd nodig. Het groene geraamte is bijna klaar. De basis is voor een groot deel aangelegd. "Wij zien als parkmedewerkers nu al verbetering", vertelt Wim. "Door het kappen en terugsnoeien van bomen zien we inheemse bodembedekkers terug. Beuken hebben we beschermd tegen de zon om verbranding van de bast te voorkomen. We zien weer opbouw." Bart heeft inderdaad al een Aronskelk ontdekt. "Een bijzondere inheemse plant", vertelt hij enthousiast. "Daaraan zie je dat het natuurlijke evenwicht terugkomt." Ook heeft hij al ervaring opgedaan met het processiepark in Handel. Daar is de grondige renovatie al zichtbaar. In Mariahout moet moeder natuur haar werk gaan doen. Met hulp van de zeer enthousiaste vrijwillige parkmedewerkers, die iedere week hard aan het werk zijn om het park vorm te geven. "Met Mariahout 100 zal het schitterend zijn", lacht Harold de Louw. "We hebben een park voor iedereen, van een natuurlijke speelomgeving voor de kinderen tot een plek waar je met de rolstoel kunt wandelen."

U kunt Stichting Het Groene Hart steunen door vriend te worden. Meer informatie bel of mail Harold de Louw 0499-421251 info@groenehartmariahout.nl.

Afbeelding