Afbeelding
Foto: Martin Prick

Sjanny Kusters neemt afscheid als directeur van Het Klokhuis

Algemeen Onderwijs

Beek en Donk - Sjanny Kusters (59) neemt na ruim 10 jaar afscheid van openbare basisschool Het Klokhuis in Beek en Donk en Lieshout. Ze gaat als zelfstandige verder om orde op zaken te stellen op scholen waar het onderwijskundig niet zo goed loopt of waar de professionaliteit te wensen overlaat.

Beek en Donk
"Nee, ik ga niet weg omdat ik het niet naar mijn zin heb", benadrukt Sjanny, "want Het Klokhuis is een geweldige school met een fantastisch team. Ik heb een uitdaging nodig en ik wil me zeker nog een aantal jaren inzetten in een andere functie. Het is dus zeer zeker geen afbouwen naar mijn pensioen toe". Sjanny begon haar loopbaan met een baan die 28 jaar duurde op De Beemd in Schijndel. Daar heeft ze behalve die van leerkracht leerkracht allerlei functies vervuld.

"Zo had ik toch elke paar jaar een nieuwe uitdaging. Via remedial teacher werd ik intern begeleider en co-coördinator van het samenwerkingsverband, kwam ik in een managementteam en werd ik adjunct-directeur en later locatieleider van de 350 leerlingen tellende school. Daarna kwam de functie in Beek en Donk op mijn pad".

Omgang
Het Klokhuis is een openbare school. Dat betekent, dat ze zich aan dezelfde regels moet houden als bijvoorbeeld een katholieke school. Het verschil is, dat een openbare school op verzoek van ouders wordt opgericht. "Ik vind het heel belangrijk, dat mensen kunnen kiezen en dat is vooral belangrijk in dorpen, waar maar één school is. Daarom ben ik ook zo blij dat we in Lieshout de ouders een keus hebben kunnen bieden, want daar is nog maar één andere school. Een ander verschil is het uitgangspunt namelijk: Iedereen is welkom. Ouders kijken tegenwoordig goed rond welke school het beste bij hun kind(eren) past. Sjanny vindt dit een goede ontwikkeling, want je maakt toch een belangrijke keuze voor de toekomst van je kind. Wij vinden de contacten met ouders erg belangrijk en we doen wat met de (positieve) kritiek. De interactie tussen ouder kind en leerkracht vinden wij zo belangrijk, dat we steeds meer de rapportgesprekken samen met het kind en de ouders gaan doen. Kinderen helpen ook mee om de sfeer op school te bewaken. Zo worden in de klassen afspraken gemaakt over hoe ze met elkaar omgaan en hebben we op de speelplaats kinderen, die andere kinderen helpen als er ruzie is".

Leuk
Sjanny is blij dat er nu weer meer mannen op school komen. Een gemengde club leraren vult elkaar aan. Alleen mannen of alleen vrouwen werkt minder goed. Gevraagd naar de drie R's, rust reinheid en regelmaat, vertelt Sjanny, dat zij voorstander is van een duidelijk lesprogramma voor alle kinderen aan het begin van de dag. "Op open leerpleinen is het de afspraak, dat je rustig werkt en als je dat niet doet, mag iedere volwassene je daarop aanspreken. De netheid in de klas is in samenspraak met de kinderen tot stand gekomen. In de ene klas is een wisselend corvee-rooster, terwijl de andere klas juist beter werkt, als het hele jaar door de taakjes worden gesplitst. De verantwoordelijkheid voor de netheid van de omgeving wordt zo een onderdeel van het leerproces. Zo heeft het Klokhuis een kinderraad, die ongeveer dezelfde structuur kent als de jeugdgemeenteraad, dus met voorstellen die naar de directie toe kunnen worden geventileerd". Wat haar nu bij zal blijven van haar periode op Het Klokhuis? "Heel erg veel, maar in ieder geval: Dit prachtige gebouw, het opbloeien van de school in Lieshout en een persoonlijk moment; toen ik hier een paar maanden werkte riep een groepje leerkrachten mij om te zeggen, dat ze blij met me waren. Dat vond ik erg leuk!", straalt Sjanny.

DeMooiLaarbeekKrant wenst Sjanny veel succes toe in haar nieuwe uitdaging als interimdirecteur.