Afbeelding
Foto: Johan Maas

Een idyllisch groen plekje in het buitengebied

Algemeen Natuur

Lieshout - De familie Spruijt-Wijsbek heeft een gedeelte van hun tuin opengesteld voor mensen, die een uurtje tot rust willen komen en genieten van een kopje koffie.

Leeg
Hoeve 'De Schoot' is bekend in Lieshout. Vroeger woonde er Anna van den Boom. Later kwam de familie Wijsbek er te wonen. Vader, moeder en twee dochters voelden zich prima op de boerderij. Moeder was tevens kunstenares en had een gedeelte van het huis als atelier in gebruik. Toen vader overleed en moeder stopte met het atelier is de inmiddels elders in Lieshout samenwonende Mayke teruggekomen op het huis om mantelzorg te verlenen aan moeder, die in het oude atelier haar woning had. Voor moeder was het onderhoud van de tuin en de bomen te zwaar, maar ze wilde er wel graag blijven wonen. Na verloop van tijd stierf ook moeder en kwam een deel van het huis leeg te staan.

Gasten
De tuin van de oude boerderij 'Hoeve De Schoot' is voor een gedeelte beschikbaar voor iedereen die even in alle rust wil bijkomen van de 'beslommeringen des levens'. Door hun mooie plekje in Lieshout toegankelijk te maken, willen Clim Spruijt en Mayke Wijsbek hun beleving delen met anderen. In principe kan dit iedereen zijn, maar er wordt voornamelijk gedacht aan mensen, die niet zo goed meer op eigen kracht een natuurgebied kunnen opzoeken. Dat zijn dan veelal ouderen en mensen met een handicap. Het terrein is rolstoeltoegankelijk gemaakt en er is een mogelijkheid om koffie of thee te zetten. Het initiatief gaat uit van de Dorpsraad. Nadat eerdere pogingen om iets met de lege ruimten in de boerderij te doen op niets zijn uitgelopen, wordt besloten om dan toch in ieder geval de (groente)tuin en de dierenverblijven voor belangstellenden open te stellen. Eén van de pogingen om een gedeelte van het huis een andere bestemming te geven was al in ver gevorderde staat toen het werd afgeblazen. De vrijwilligers waren al aangesteld. Deze vrijwilligers nu hebben samen met de Dorpsraad dit initiatief ontplooid. Mensen van het eerste uur zijn Jan Meeuwissen, Emiel van Ras en Frits Vorstenbosch. Inmiddels zijn ook de vrouw van Frits, Annie en Masire Kargbo tot de groep toegetreden. De vrijwilligers werken in het groeiseizoen elke week een dag in de tuin en ontvangen de eventuele gasten.

Afspraak
Vandaag zijn een zestal ouderen, onder andere Mevrouw Roffelse (95) uit Helmond en Gerarda van Boxmeer (88) uit Beek en Donk op bezoek. Zij wonen in Franciscushof en profiteren van het feit, dat vrijwilligersgroep 'De Duwers' onder leiding van Piet van de Kam ze naar de Vogelenzang heeft geduwd in hun rolstoelen. Alle rolstoelers krijgen koffie met zelfgebakken cake aangeboden aan een grote landelijke tafel op het grasveld. Daarna maken ze een tochtje tussen de groenten, varkens en kippen in het achterste deel van de tuin. Wie ook van deze omgeving wil komen genieten met een groepje kan contact opnemen met Frits Vorstenbosch: 06-38925613. "Maar we bieden geen avondvullend programma, het is voor een uurtje en voor de koffie vragen we een vrijwillige bijdrage". Het is dus altijd nodig om tevoren een afspraak te maken via Frits!

Afbeelding