Afbeelding

50-Plussers nemen deel aan elektrische fietscursus

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Er verzamelden 18 enthousiaste 50-plussers zich in café 'Bij van Dijk' in Aarle-Rixtel op zaterdag 7 juli voor deelname aan de elektrische fietscursus. Het ochtendprogramma werd door Jan van Schijndel (VanSchijndelAdvies) en Joost Bukkems (fysiotherapeut) ingeleid met een korte presentatie.

Jan vertelt iets over veilig fietsen in relatie tot weg, voertuig, mens. En vooral dat laatste aspect de 'mens' daar gaan ze zich op richten. Want iedere deelnemer aan de e-fietscursus willen ze meegeven dat ze ook kwetsbaar zijn in het verkeer. Oudere fietsers zijn zich vaak niet bewust van het risico of vinden het vervelend om beperkingen te bespreken. Door de openheid van de groep en hun eigen fietservaringen heeft de organisatie zeker wat ogen geopend. Ook door fysieke (kracht)metingen door fysiotherapeut Joost worden beperkingen inzichtelijk gemaakt. Meten is weten en daarom vinden er drie oefeningen plaats: Hoe stevig heb ik mijn stuur in mijn hand? (knijpkracht); Hoe goed kan ik nog trappen? (beenkracht); Hoe soepel kan ik nog over mijn schouder kijken? (nekdraaiing).

Met alle kennis en verhalen gaat iedereen fietsoefeningen doen op de eigen of huur e-fiets. Hoe is het gesteld met ieders balans, fietsvaardigheden en voelt iedereen zich wel echt veilig. Leuk en tevens opmerkelijk was dat iedereen zijn eigen fiets nog niet eens goed kende. Met welke handrem bedien ik mijn achterwiel? Iedereen was zich er wel van bewust dat je eerst de achterrem moet gebruiken als je wil afstappen - maar moet ik dan links of rechts de handrem inknijpen bij mijn fiets?

Na de lunch volgt een kleine fietstocht (6 km) rondom de kerk van Aarle-Rixtel. Tijdens deze tocht wordt bij een achttal verkeerssituaties stilgestaan. Voor de meesten geen onbekende plekken omdat ze hier wel vaker fietsen. Aan de deelnemers wordt gevraagd hoe zij tegen deze situaties aankijken en hoe zij hier normaliter handelen op hun e-fiets. Een belangrijk algemeen punt wat extra onder de aandacht is gebracht betreft het fietsen in groepen. Dames en heren houd afstand, fiets niet boven je eigen kunnen en neem de tijd bij het oversteken. Je bepaalt zelf wat veilig voor je is. Met de woorden van enkele deelnemers "Ja, zeker de moeite waard en toch weer wijzer geworden", kunnen de organisatie en deelnemers terugkijken op een heel geslaagde e-fietscursus. Meer lezen: www.vanschijndeladvies.nl.