Afbeelding

Laarbeekse deelnemers bij ZomerOrkest Nederland

Algemeen Evenementen

Laarbeek - Het is weer zo ver op vrijdag 27 juli: ZomerOrkest Nederland begint haar tournee in Gemert (Café Den Engelenburcht, 20.00 uur). Dit jaar doen er maar liefst drie deelnemers mee uit de gemeente Laarbeek. Margo van den Eijnde (Tenorsax) en Linda van Dijk (Dwarsfluit/ Piccolo), beide spelen bij Harmonie Oefening & Uitspanning in Beek en Donk en Anke van Dijk (Hobo), lid van Harmonie St. Caecilia uit Lieshout.

Margo: "Mensen moeten écht komen luisteren, we laten de veelzijdigheid van blaasmuziek horen en het enthousiasme van het orkest is aanstekelijk". Linda & Anke: "Wij kijken heel erg uit naar een mooie muzikale reis met een geweldig orkest, wij hopen veel bekende te zien in Gemert".

ZomerOrkest Nederland (kortweg ZON) heeft als doel om blaasmuziek in Nederland te promoten. Door het geven van concerten in een informele setting belicht het orkest de vele kanten van blaasmuziek. In een casual outfit worden de concerten gegeven op terrassen, in parken, op grote pleinen of tijdens evenementen. Het ZON is qua muziekstijl van alle markten thuis, van Barok tot Rock. Het ZON gaat sinds 1987 jaarlijks op tournee en is uitgegroeid tot een begrip binnen de Nederlandse muziekwereld. Het ZON geeft zo veel mogelijk jonge muzikanten de kans om in een goed en gemotiveerd orkest mee te spelen. Om dit te bereiken wordt het ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland. Zij studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. Dit jaar staat het orkest onder leiding van Paul van Gils en Vera Hofman. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks; dat wil zeggen, elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer. Paul stond vorig jaar ook voor het ZON, Vera gaat dit jaar voor het eerst mee op tournee.

Speciaal voor deze tournee is het stuk 'Prince Maurice' gecomponeerd door Ron van Riel. Dit stuk beleeft haar wereldpremière tijdens het tournee. De solist van dit jaar heet Gerbrich Greidanus, op euphonium brengt zij het virtuoze stuk Harlequin van Philip Sparke ten gehore.