Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Aangepaste mistijden in de Eustachiusparochie

Algemeen Kerkberichten

Laarbeek - Al sinds enige jaren draait de nieuwe Eustachiusparochie in Laarbeek op volle toeren. De 4 kernen van Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout, Mariahout vormen sinds 1 januari 2015 één gezamenlijke parochie. Veel dingen doen ze al samen (denk aan: doop-, en vormselvoorbereiding, gezamenlijke aansturing van de Eerste Heilige Communie en het diaconale adventsactie etc) en het samenwerkingsproces wordt de komende tijd nog intensiever.

Door de steeds nijper wordende beschikbaarheid van de priesters in deze parochie en belangrijker: het steeds verder afnemende aantal bezoekers van de vieringen is er een discussie ontstaan of de huidige mistijden nog wel voldoen. Momenteel hebben ze in deze parochie zondags om half 10 drie Eucharistievieringen (Aarle-Rixtel, Lieshout en Zusters van het Kostbaar Bloed). Dat betekent dat je op dat tijdstip ook drie priesters ter beschikking moet hebben. Dat dit niet altijd het geval kan zijn is duidelijk. In het geval van ziekte en vakantie heb je dan al een probleem. In overleg met het pastorale kader en het parochiebestuur is besloten om per 1 november de mistijden in de parochie aan te passen. Dit gaat echter niet ten koste van het aanbod dat ze als parochie doen om u als parochianen deel te laten nemen aan de vieringen in het weekend, integendeel. Er komen andere mistijden dus meer keuzemogelijkheden om naar een viering te gaan.

Wat zijn de wijzigingen?
Er komt een zaterdagavondviering bij. De zondagse Eucharistieviering in Lieshout 's morgens om half 10 wordt na 1 november verplaatst naar zaterdagavond 19.00 uur. Dit is gedaan omdat in het verleden Lieshout een 'goedlopende' zaterdagavond viering op dit tijdstip had. De Eucharistieviering in Mariahout is een uurtje eerder. In plaats van 18.30 uur vindt na 1 november de viering daar om 17.30 uur plaats. De Eucharistievieringen op zondag in Aarle-Rixtel (09.30 uur) en Beek en Donk (11.00 uur) blijven vooralsnog ongemoeid.

U begrijpt dat dan de vieringen gemakkelijker zijn te voorzien van voorgangers. Belangrijk vindt de parochie ook dat in elke kern vooralsnog de Eucharistie gevierd kan worden en op deze wijze blijft dat nog gewaarborgd.

Feest Pater Eustachius
Graag herinnert de parochie haar inwoners nog aan het feest dat ze a.s. zondag in de parochie van hun patroon (beschermzalige) gaan vieren. Op zondag 26 augustus om 10.00 uur in de St. Servatiuskerk in Lieshout wordt op feestelijke wijze het feest van de Zalige Pater Eustachius van Lieshout gevierd. Dit is ook de enige viering in de parochie op deze zondag. Zaterdagavond is er wel een viering in Mariahout. Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat hij overleed in Belo Horizonte in Brazilie. Alle koren van de parochie geven acte de présence en ook alle gildes zijn uitgenodigd. Na de viering is er voor alle bezoekers koffie/thee met een broodje. Ook markeert deze zondag het einde van de vakantie en het begin van een nieuw werkjaar in de parochie. Graag ziet pastoor drs. J.G.A.M. Verbraeken u op zondag 26 augustus in Lieshout in de kerk om 10.00 uur. Hij groet u allen en speciale groet aan de zieken en ouderen.