Jeanne en Boy de Bok met hun wereldkampioen Ira (Fantails I'm A Legend_
Jeanne en Boy de Bok met hun wereldkampioen Ira (Fantails I'm A Legend_ Foto: Martin Prick

De mooiste Engelse Setter woont in Beek en Donk

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Niet ver van restaurant 't Veerhuis wonen langs de Zuid-Willemsvaart Boy (66) en Jeanne (65) de Bok. Zij hebben zich gespecialiseerd in het fokken van één specifiek hondenras. Hun hond Ira is op 12 augustus in Amsterdam uitgeroepen tot 'mooiste Engelse Setter van de wereld'.

Setter
Er wordt wel eens gepraat over een hondenleven, in die zin dat dat het laagste van het laagste zou zijn op het gebied van welzijn. Dit gaat een hele andere lading krijgen na een bezoek aan de kennel van de familie de Bok. Natuurlijk wordt uw redacteur door de honden begroet, maar na wat geruststellend toespreken, slaat de afwerende houding van de dieren om in belangstelling. Engelse Setters zijn middelgrote honden, die gebruikt worden bij de jacht. Boy: "In Nederland wordt niet de echte jacht bedreven zoals dat in Engeland de gewoonte is. Daar gaan veel meer honden mee, die elk hun eigen taak hebben. De Setter is dan een hond die de prooi opjaagt, waarna de jager zijn werk kan doen. Aparte honden, zoals de Retriever, gaan met de jachttroep mee om de prooi naar de jager te brengen, het zogenaamde apporteren."

Fantail
In januari van 1976 komt de eerste hond in het leven van het jong getrouwde stel. "We hadden een paar veilingkistjes, een tv en een hond, maar nog geen meubels", lacht Boy. "Argo was onze eerste hond." Het echtpaar was het erover eens, dat deze reu de prachtigste hond van het nest was. De fokker in Oss had echter één voorwaarde: "Als jullie deze hond meenemen, dan moet je ermee deelnemen aan shows, anders moet je een andere keus maken". De onervaren Boy ging met de hond naar shows toe en won direct al eerste prijzen met zijn Argo. Boy begon zich al 'een hele Piet' te voelen toen hij een domper kreeg. "Er kwam na een show een oud vrouwtje naar mij toe, met een wandelstok, nog net geen heks. Ze vertelde mij, dat ik nog veel moest leren en nodigde mij uit naar Hansbeke in België te komen." Boy zag het als een incident, maar hoorde later, dat deze vrouw een autoriteit was op het gebied van de Engelse Setter. "Iemand vertelde mij, dat het een unicum was, dat zij mij uitnodigde naar haar huis." Door haar raakt Boy voorgoed gesmet met het virus voor de Engelse Setter. Hij ziet in, dat het belangrijk was te gaan letten op de kleinste dingen; een raszuivere hond, deze goed verzorgd en gekamd voor de jury laten verschijnen en vooral ook niet zelf met de hond voor de keurmeester gaan lopen, maar dat laten doen door iemand die dat beter kan. De oude mevrouw Liestert was erg goed in die finesses en heeft Boy na haar overlijden zelfs officieel haar kennelnaam geschonken. Deze kennelnaam was al een begrip in de wereld van de Engelse Setter. Daarom begint de naam van elke hond van Roy en Jeanne ook met de aanduiding 'Fantail'. Demi Weijmans, de händler van Boy en Jeanne, heeft de wereldkampioenschappen van Amsterdam dan ook gewonnen met Fantail's I'm A Legend. De roepnaam Ira wordt in de kampioenswereld niet gebruikt. "Dat gebeurt alleen thuis voor het gemak", legt Boy uit.

Raszuiver
Rashonden zijn duur, ook bij de familie De Bok. "Wij beginnen pas te denken bij een prijs van rond de 1500 euro." Het heeft te maken met alle regels waaraan een raszuivere hond moet voldoen. "De DNA-lijn van onze honden is voor 100% bekend", vertellen Boy en Jeanne. "Zoals bij elk ras is ook de Engelse Setter gevoelig voor bepaalde ziektes. Als er in het DNA aanwijzingen zijn, dat het verkeerde gen aanwezig is, wordt de hond daarop getest. Dat kost iedere keer 100 à 200 euro. Honden, die in hun DNA genen van erfelijke afwijkingen hebben, zijn niet geschikt om mee door te fokken. Dit alles maakt onze honden zo duur. Ook Engelse Setters worden door malafide fokkers natuurlijk voor 500 euro aangeboden. Maar dan is er ergens in het traject minder aandacht besteed aan de hond en is er kans op onverwachte complicaties in de vorm van ziektes of gedrag van het dier." Het bewijs dat alles in orde is, wordt bevestigd in een document met de stamboom van de hond + een DNA-profiel. Deze wordt uitgegeven door de Raad van beheer op Kinologisch gebied Nederland. De hoogste autoriteit bevestigt deze stamboom. Dit is het FCI (Fédération Cynologique Internationale) die alles op dit gebied in de gaten houdt.

Kampioen
Ira (Fantails I'm A Legend) mag zich voor één jaar de mooiste Engelse Setter van de wereld noemen. Volgend jaar wordt er een opvolger voor haar gekozen in Sjanghai, tot voor kort nog een stad midden in hondenetend China. Maar nadat de Chinese regering dit vlees nu officieel heeft verboden is de eer om deze show te organiseren direct aan deze stad toegekend. "We zoeken nog een sponsor", lacht Boy, "want zo'n reis ie een hele onderneming en kostenpost." Omdat de inschrijving op tijd moet gebeuren gaan ze het jaar daarna zeker ook naar de wereldkampioenschappen in Madrid, dat staat al vast.

Wie meer wil weten over de wereld van de Engelse Setter moet zeker eens kijken op de site https://pedigree.englishsetters.at/, die door een Oostenrijker wordt onderhouden. Maar de data worden geleverd door de beste fokker van Nederland, die op jonge leeftijd een oud vrouwtje ontmoette ...