Archieffoto
Archieffoto Foto: www.112nieuwsonline.nl

Meer ongevallen, geen dodelijke slachtoffers in Laarbeek in 2017

Algemeen Verkeer

Laarbeek - In 2017 is in Laarbeek geen dodelijk slachtoffer te betreuren geweest als gevolg van een verkeersongeval. Dat is voor het eerst sinds een aantal jaren. Dit blijkt uit de BLIQ Verkeerveiligheidsrapportage die is opgesteld in opdracht van de Metropoolregio Eindhoven voor alle gemeenten in de regio.

Totaal aantal ongevallen nam toe
Het totaal aantal ongevallen in Laarbeek nam ten opzichte van 2016 met zo'n 10% toe, maar is wel minder dan het aantal ongevallen in de jaren daarvoor. Waar er in de jaren 2014 tot en met 2016 steeds ieder jaar één dodelijk slachtoffer per jaar viel, blijft dat aantal voor het jaar 2017 steken op nul. In 2017 vonden 110 ongevallen plaats waarbij 24 gewonden vielen.

Meeste slachtoffers vallen in groep kwetsbare vervoerswijzen
Het meeste aantal slachtoffers van ongelukken valt volgens de rapportage onder jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar (19% van het totaal aantal slachtoffers). In de groep kwetsbare vervoerswijzen, waaronder voetgangers, fietsers, e-bikes en bromfietsers, valt meer dan de helft van het totale aantal slachtoffers (54%). De top drie van locaties waar in Laarbeek het grootste aantal ongevallen plaatsvinden zijn het gebied Bosscheweg, Koppelstraat, Mgr. Verhagenstraat (rondom Donkse brug), de Kanaaldijk en de Helmondseweg.

"Handhaving en acties gericht op beïnvloeding van gedrag blijven van groot belang"
De ongevallenrapportage geeft de gemeente Laarbeek ook inzicht in snelheidsgegevens in de gemeente. De combinatie van snelheidsgegevens en ongevalscijfers brengen belangrijke aandachtspunten op het gebied van verkeersveiligheid binnen de gemeente in beeld. "De meeste ongevallen zijn het gevolg van verkeerd gedrag door de verkeersdeelnemer zoals harder rijden dan toegestaan, het negeren van roodlicht, afleiding door smartphone of radio en rijden onder invloed. Handhaving en acties gericht op beïnvloeding van gedrag blijven daarom van groot belang om de naleving te verbeteren", aldus een woordvoerder van de gemeente