Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 186ced
Foto: Joost Duppen
Gemeente

Doodsbedreigingen voor burgemeester Van der Meijden

Beek en Donk – Vanuit drie verschillende hoeken is burgemeester Frank van der Meijden afgelopen jaar bedreigd. Eén daarvan is een doodsbedreiging door een 18-jarige Syriër uit Beek en Donk. Hem wordt 'verbale bedreiging met enig misdrijf tegen het leven' ten laste gelegd. Komende vrijdag moet hij zich verantwoorden bij de rechtbank. De bedreigingen hebben een flinke impact op de directe omgeving van de burgervader.

De eerste bedreiging vond in de tweede helft van vorig jaar plaats. "Deze kwam uit het bekende criminele circuit", vertelt Van der Meijden. "Daar is inmiddels (na onderzoek) meer duidelijk over en dit boek is gesloten." Vervolgens volgde in december 2017 de doodsbedreiging door een 18-jarige Syriër, die met zijn ouders in Beek en Donk woont. Komende vrijdag vindt hierover de uitspraak van de rechter plaats. Dit jaar kreeg de burgervader opnieuw een serieuze doodsbedreiging. "Ik heb brieven thuis ontvangen, waarvan één heel concrete, waarin ik met de dood werd bedreigd. Alle brieven zijn onderzocht door het Openbaar Ministerie en de politie."

Beveiliging
De bedreigingen leiden ertoe dat de burgermeesterwoning beveiligd wordt. "Er is begin dit jaar een beveiligingsadvies voor mij opgesteld. Een onderdeel daarvan is het aanpassen van mijn woning." Van der Meijden betreurt dat dit noodzakelijk is, maar laat zich niet bang maken. "Ondermijning is een zeer serieuze zaak, waar ik me helemaal in vastbijt. Dat neemt niet iedereen me in dank af, met bedreigingen als gevolg. Ik laat me hierdoor niet afschrikken. Ik blijf me voor 200% inzetten. Dat is mijn taak, mijn werk."

Zorgen in directe omgeving
De bedreigingen hebben een flinke impact op de directe omgeving van de burgervader, waaronder zijn familie en buurtbewoners. "Dat is erg vervelend en dat pak ik ook heel serieus op. We voeren veel gesprekken en er is veel begeleiding voor hen, onder andere vanuit de politie. Zij maken zich zorgen, en terecht natuurlijk. Ik vind het spijtig, dat het dit effect heeft op mijn omgeving."

Van der Meijden had er voor zijn aanstelling geen beeld van hoe de aanpak op ondermijning uit zou pakken. "Je weet dat er altijd zaken spelen die opgepakt moeten worden, maar je kunt hier van tevoren geen beeld van krijgen. Dat is erg lastig inschatten. Het is geen geheim dat steeds meer burgemeesters bedreigd worden. Dat is een steeds actueler onderwerp", besluit hij.

 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>