Afbeelding
Foto: Marcel v.d. Kerkhof (B&D)

Tonny van Hout stopt na 25 jaar bij Omroep Kontakt

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – Lid van het eerste uur, Tonny van Hout uit Beek en Donk, stopt na 25 jaar bij Omroep Kontakt. Tonny, een vrijwilliger in hart en nieren – ook bij andere verenigingen, bekleedde in de loop der jaren veel functies bij de lokale omroep. Met een dubbel gevoel vertrekt hij.

Hoe ben je bij Omroep Kontakt (destijds nog Radio Kontakt) terechtgekomen?
"25 jaar geleden werd de radio opgericht en zocht de stichting vrijwilligers. Ik vond dat leuk en heb me aangemeld. Ik begon met het verlenen van hand- en spandiensten en het lezen van het nieuws."

Nu, een zilveren jubileum later, stop je. Wat heb je nog meer gedaan in die 25 jaar bij de radio?
"Volgens mij alles. Ik rolde steeds verder in het vak. Zo ging ik steeds meer radio maken en op pad voor foto's. Maar ik deed er ook andere dingen bij voor de omroep. Ik heb me heel lang ingezet op het binnenhalen van sponsorgelden, voerde reparaties uit en heb bestuursfuncties bekleed. Een paar jaar geleden werd duidelijk dat we als lokale radiozender ook televisie moesten gaan maken. Dat ben ik toen ook gaan doen. Je kunt dus wel concluderen dat ik alle taken zo ongeveer een keer heb gedaan."

Dat is veel. Hoeveel tijd ben je daar gemiddeld mee kwijt geweest?
"Goede vraag. Ik tel mijn uren nooit, omdat ik het graag doe, maar het zijn er wel veel. Als ik het nu dan toch moet doen, denk ik dat ik wekelijks gemiddeld 20 tot 25 uur besteedde aan Omroep Kontakt."

Wat zijn jouw meest memorabele momenten bij deze stichting?
"We hebben heel mooie, bijzondere dingen georganiseerd, zoals 'Licht voor Leo' en een humanitaire actie voor Polen. Ook het jaar 2000 was heel speciaal. Heel het jaar stond in het teken van de eeuwwisseling. Het zijn vaak toch de grotere, bijzondere projecten die blijven hangen."

Wat heeft ervoor gezorgd dat jij je zo inspande voor Omroep Kontakt?
"De stichting droeg me een warm hart toe. Ik vond alles leuk om te doen. Qua techniek en mogelijkheden is er in het medialandschap veel veranderd in die 25 jaar. We leren onszelf alles aan. Zo hebben we elkaar bijvoorbeeld geholpen bij Howeko (de hobbywerkplaats in Beek en Donk) om te leren filmen en monteren."

Hoe zie jij de toekomst van Omroep Kontakt?
"Eerlijk gezegd zie ik het somber in. Er komt weinig nieuwe aanwas binnen en veel vrijwilligers vertrekken. Ik denk dat dit komt, omdat zij een blijk van waardering missen binnen de omroep. Dat geldt voor mij althans wel. Uiteraard ligt mijn hart bij de omroep en heb ik het beste ermee voor. Ik hoop dat ze nog een aantal jaren kunnen blijven bestaan."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding